Sunday, February 21, 2016

Savings tip for your NZ holiday

I'm sharing few savings tips kalau uols nak bercuti di NZ dan ianya bertemakan family backpackers.

1. Book accommodation early.
Kami book seawal 10 bulan. Bila I compare last minute memang harga motel dah naik compare masa I book early.

2. Plan your itinerary and activities.
Kalau kita dh plan apa nak buat, nk gi mana awal2 senang you nk rancang. Jimat masa jimat minyak gak. Kalau boleh terus plan kat mana nk piknik sebab biasanya kita dh bawa bekal so kene tahu kat mana park yg paling dekat dgn aktiviti tu. 

Untuk panduan itinerary NZ South Island boleh refer kat sini.
Untuk panduan aktiviti di NZ South Island boleh refer kat sini. Again I've told you before, nak book activities earlier, boleh save banyak dr bookme.

3. Beli groceries di Pak n Save yang ada petrol station to get fuel discount voucher.

Discount 10 cent per litre di Dunedin. So total savings NZD4.17. Nak isi fuel kat sini kene guna Card, cash not accepted sebab tade orang pon jaga petrol station tuh
Ada few Pak n Save yg ada petrol station mcm kat dunedin, moorehouse etc. 

3. Masak sendiri

I is mmg suka masak sendiri. Everyday kami bawak bekal pi piknik kat NZ. I really enjoyed shopping groceries kat sana, feeling orang tempatan gitu hehe. Food yang you tak perlu bawa dr Malaysia sebab you can buy it here macam:
~Pasta: 1 dollar je satu pack
~Beras: 2.7 dollar per kg
~ Barang basah lain ie telur, susu, ayam, sayur, roti, salad, salmon, fries, burger, fish n chip ( sedap!)
~ Minyak masak

Halal frozen food di NZ: Brand produced by franklin food insyallah halal

Contohnya macam Andrew corbett, top notch.
Kami beli daging burger ni tapi tak sedap ler hahaha..masukkan dalam pasta should be ok kot.

Barang-barang dapur yang boleh bawa dr Malaysia:
~ Sardin,  Maggi , Kicap (recommended Kicap Mudim sebab murah, sedap & botol plastik), Peanut Butter, Sos cili dan tomato ( bawa pek yg kecik, dr awak tahun dah kumpul dr kfc haha) Biskut , ikan bilis, perencah masakan ie tomyam, ns grg, mihun grg, masak merah, masak black pepper, Canned food macam kuah prego, cucur manis / bilis adabi, santan serbuk, serbuk cili babas ( guna untuk masak sambal ikan bilis dan ayam masak merah), gegula, cornflakes
~ Food packaging; brown paper, plastic ziplock ikea ( 1 pek ada 2 size & tahan panas, highly recommended!), getah ( untuk bungkus nasi)

Semua food yg kita bawa kene declare ok! Senang je, tick declare dalam borang arrival and at same time kite buat senarai dr Malaysia. Sampai kat sana just tunjuk je. Our case kami kene buat 2 salinan sebab nak tunjuk kat Airport Melbourne then Aiport Chc.
Tu dia food kami :) 

Bahan2 nak masak nasi lemak on Day 1!

Ayam favorite anak-anak. Beli 1 pek besar ni boleh 3 kali masak. 

Sedap nyum2
Ni dapur rumah kami kat Queenstown. Mostly semua dapur macam ni :)

Picnic by the lake. Mamee pon ada hehe
Nasi everyday kami bungkus guna brown paper ni. Senang. Tayah cuci bagai, bunag aje lepas guna. Lauknya pula masuk dalam ziplock plastick ikea.



Tu dia nasi bungkus dah siap.
Kuah prego dr tin je tu..then grg fish n chip NZ , hidang sekali dengan salad. Siap dinner! FYI salad kat NZ dah dicuci, buka je plastik terus makan..senang
Tempura fish bite ni halal..sedap. beli la. Brand:Shore mariner, NZD5
Nah resipi sambal tumsi ikan bilis babas. Mawaddah suke je samabl bilis gini . Yg penting ikan bilis mesti yg jenis sedap, rangup.

Lagi satu advantage masak sendiri ni, tak susah2 nak cari kedai makan halal. Lapar je dah boleh makan, Tahu je la bila dah ada budak2 ni lapar memanjang.

4. Elak isi minyak di Te Anau.

Ikut kata blogger2 lain sebelum ni, kene isi minyak kat town besar sebelum bergerak ke Dunedin. So kami pon isi la minyak kat Te Anau. Rupanya OTW ke Dunedin, kita akan melalui town2 kecil dan disana ada je petrol station. Dan harga minyak kat town2 kecik jauh lebih murah dari di Te Anau..huwaaa..bukan rezeki kami la kan sob sob.

5. Tukar duit NZD awal :)

Kami tukar duit seawal bulan Feb, tukar 4 kali dapat rate as below:

2.73
2.68
2.68
2.62
Tengok rate kat MoneyMaster hari ni, rate NZD is 2.83. KAlau duit baki kami jual skrang boleh juga untung ni hihi. Tapi saje nak simpan dulu. 

2 comments:

Sharinginfoz said... Reply To This Comment

thanks for the tips memang bagus, bila le nak pi jalan2

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Welkem..insyallah ada rezeki