Tuesday, February 2, 2016

Nak beli sim card apa di NZ?

Salam semua..

Kalau kita pergi holiday oversea, antara persoalan yg kerap dibincangkan adalah perlu tak nak beli data/sim card untuk tujuan telekomunikasi.

Sama la macam kami aritu..

Nak beli ke tak?

Kalau nak beli company mana ek? Vodafone? Spark dll

Akhirnya kami decide untuk beli 1 sim card. Dan kami pilih Spark.

Kami beli di airport 1.5gb data+sim card berjumlah nzd25.

Pakej yg kami amik ni just nice utk usage for 1 week dengan syarat kita tak ON 100% mobile data. Kita guna agak berhemah juga hihi. Kami guna bila perlu contohnya -masa nak contact kengkawan/keluarga
-masa tersesat so we need to browse google map
-masa nk browse to find info ie kedai, alamat etc

So in overall advantage Spark ni:
1) nzd25 kira agak murah la kan
2) boleh check usage online. So tau la nak agak2 nak bajet guna data
3) banyak wifi hotspot. So dapat la save ur data usage. Senang je nak cari wifi hotspot Spark ni, cari public phone Spark. Phone kita akan auto detect bile ada wifi. Mudah sgt.
Public phone Spark mostly available at all major area ie queenstown, te anau etc.

Diharap info ni membantu.

TQ

4 comments:

Farikica said... Reply To This Comment

Good info... mmg perlu data2 ni kan... terutama jika sesat..hehe... jngn jd kami, guna google map pon ke laot sesat..hihihi

Farikica said... Reply To This Comment

Good info... mmg perlu data2 ni kan... terutama jika sesat..hehe... jngn jd kami, guna google map pon ke laot sesat..hihihi

Hanis Amanina said... Reply To This Comment

tertarik dgn wifi hotspot tuu. :D :D sana selain spark, ada apa lagi ea?

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Fari, mmg perlu jugak :)

HAnis, selain Spark, ada Vodafone :)