Wednesday, December 30, 2015

Melbourne NZ trip: Great Ocean Road

Kami tiba di Melbourne Airport sekitar 9.20am. Fuhh ramai sungguh orang..panjang sangat Q. Bertabahla. Ni Q paling panjang ikut pengalaman kami yg pernah ke GC dan Perth. Memang betul la my friend dah pesan nak lepas immigration je 2 jam dek non.

Owh kenapa ya kami transit di Melbourne? instead of amik direct flight to NZ? sebabnya kos naik direct flight is average about RM3K per pax. But our tic is only RM1.2K+ sorang because half journey tu naik AirAsia...murah kan..then ke NZ naik Jetstar, semua flight bajet wakak. Ok kalau nak tau lebih lanjut pasal tiket murah NZ klik sini ya.

Surprisingly, the Oz officer langsung tak bukak beg akak. Agaknya sebab ramai sangat orang. Selected person je kene tahan.Terkezut tapi syukur, kalau tak sure la lagi lama kan bertapa kat Epot. Declare mesti declare tau.

So 1st thing kami gi gosok gigi dan solat dulu. Surau di Melbourne Airport ni memang selesa, u keluar je dr arrival ianya terletak gi G floor, antara domestic& international arrival.

Tempat whuduk ada di dalam. Arah kiblat dan sejadah provided. Tempat solat kongsi muslimin dan muslimat.

Untuk mendapatkan kereta sewa, kita hanya perlu call dr any public phone kat epot tu, no coins required ok. Then, kita kene jalan ke bahagian pick-up jalan sket depan epot je. Bila orang Apex sampai kite semua terus ke office Apex. Alhamdulillah, kami dapat kereta yg cukup selesa, iaitu Kia Carnival. Tips: Korang kene tulis masa booking nak kereta Kia Carnival ok. Otherwise die kasi Hyundai iMAx, Kia Carnival better sebab tempat luggage tu amat luas, boleh letak stroller n bag bagai.

Seperti yg dh dijanjikan dengan ahli rombongan NZ ( 4 family lain), kami akan bertemu di Nandos Geelong..otw GOR lalu jalan dalam iaitu akan melalui bandar kecil Colac. Apakan daya rupanya 2 famili lain jumpa that Nandos..tapi kami jugak tak jumpa..silap kami rupanya Nandos kat Wound Pound dah tutup..padahal akak yg buat itinerary tu wakakak...huwaa lapar...so kami beli je Fries. Disebabkan lapar dan belum solat, kami terus ke Port Campbell holiday park. Sampai je, kami jalan2 luar dulu tengok pantai. Pergh lawa. Jumpa lak tourist dr Germany nama Victor ni hehe.

Damai je rasa..sebab tu singgah ntah lorong mana nak snap gambar

Comel je biri2 ni 

Sampai..rumah pertama di GOR

Suka sangat rumah ni 

Lengkap dengan kitchenette

Jalan-jalan luar sat.ni kawasan utk motorhome dan campervan. Yey 4 anak-anak ada dalam gambar! satu pencapaian. Susah bangat nak dapat gambar depe bersama tau...laki2 lagi aa tak suke bergambar

Sebelah je dengan PC Holiday Park ni

Meet Victor and his daddy! Friendly...depe ni on motorhome holiday for 3 wks pusing satu Oz dr Germany. Siap ada baby baru abes pantang ehehe


Kami mandi, solat dan makan megi dulu dan terus jalan2 lagi tengok GOR. Kami jalan menghala ke Peterborough. Kami singgah few places sampai malam. OTW balik malam tu kanggaro melintas jalan, sib baik kami tak terlanggar.

If we have time, this is a must do. 4.4 km je pon. Tapi kami jalan kejap je...

The view from top of this Discovery Walk

There are many pit stops along GOR..ni antaranya..u singgah je memana..semua indah di mata :) 
Enjoy ya gambar2 semulajadi GOR ciptaan Allah..subhanallah hebatnya tak terkata 









Waktu dah nak senja.....mujur mahgrib jam 8.30pm++

Tatau pokok apa ni..I love it so much
tu die kanggaro! maaf tak jelas

Malam tu tidur nyenyak sungguh...tak sabar nak tunggu esok nak tgk the famous attraction ; The 12 Apostles.

6 comments:

yatiscloset said... Reply To This Comment

Patutla hang p hotel dulu..lapo rupanya hehe

Azian Elias said... Reply To This Comment

bestnya... tempat cantik sungguh.. nanti kalau nak travel ke sini i leh refer to yr blog.. tq.

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Sian budak2 laporr mak takpe diet kah2

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Sis azian..bole2..i ni nk berguru dgn u psl indiaaa ekeke 😉

soraya.nasir said... Reply To This Comment

aku rasa aku tido kat tempat yang sama lah!!

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Heje tu la su..kene tulis blog utk mengenang kenangan lalu ewahh