Tuesday, July 15, 2014

Cuti di Jeju Day 3: The unexpected tragedy

As expected, based on the weather forecast, that day was suppose to be V thunderstorm & rainy day. So memang betulla. So plan nak ke Hallim Park terpaksa cancel. Kami pi Jeongbang Waterfalls dulu. Tapi hujan lebat, sampai je kat parking Jeongbang taleh nak kuar..so terpaksa chow jugak .

Next nak try singgah Saeyeongyo Bridge. Gigih ok hujan2 turun jugak kejap tangkap2 gambar pakai payung & raincoat. Bridge ni terletak sebelah dengan Seogwipo Submarine, so kalau tourist nak naik feri ke pulau sebelahnya, namanya Birds Island pon boleh.



Gigih tak hubby bergambar dalam hujan sambil sebelah mendokong anak dan sebelah memegang payung? huhu
Saeyeongyo Bridge is the longest pedestrian overpass created in the southern-most area of the country. The bridge, inspired by ‘Tewu’ (Jeju's traditional log boat), was opened in September 2009, and connects Seogwipo Port and Birds Island. The overpass is the first single cable-stayed bridge ever created in Korea. The bridge has a major tower inspired by the wind and a sail and flamboyant LED lights. 
With the creation of the bridge, it has become much easier for people to travel to Birds Island, which features the island's ecosystem designated as a warm temperate forest conservation zone. The island also has diverse convenience and leisure facilities such as a 1.2km walking path, a public square, wooden deck road, pebble road, forest walking path and theme photo zone.

Seluar kasut dah basah, next we resume the journey to ICC. Why ICC? Sebab nak cari tempat berteduh huhu. ICC tade ape sangat la..ada la tempat nak shopping free tax zone ie branded handbang, perfume, chocolate etc.

Jalan dalam ICC je sebab at luar hujan lebat.

Next kami pi Glass Museum. Dah singgah tanya entrance fee. Mak aih punyala mahal. Tak berbaloi sbb nak jalan dalam tu pon susah sbb kene berjalan belah luar. So next jalan lagi nampak signboard. Hello Kitty Island. Waddah nak singgah. So layankan kejap. Yg lain tunggu dalam kete je.

Hello Kitty Island ni la attraction paling mahal ok! Adult 12K, Kids 9K.
sweet benau...so pinkish..so gegal

everywhere is pink n red!
For me bosan aa ..Waddah mmg suke sangat la sket2 bergambar.layanzzzz..dalam tu byk aktiviti utk kanak2 ie playground..rock climbing etc



Dalam hujan2 dan angin yg kuat tuh, kami gigih meneruskan perjalanan ke town. Mmg dah plan nk singgah Jeju Islamic Center. Cuti kali ni hubby kata nak buat kelainan, holiday + jejak muslim. Bila lagi kan? I is setuju! Smiley sent private message dulu kat FB tapi depe tak reply. So mmg serah pd takdir je kalau ada rezeki, ada la..JIC ni betul2 kat tengah2 town..kat building opis2. So cr parking mmg perit. 2 kali gak pusing cr parking last2 dapat. Masa nak cr JIC ni angin ribut kuat sangat! macam nak tercampak signboard, tongsampah etc. Ya Allah mmg takut..dah la JIC tak jumpa2 lg. Lepas huby tanyer org barulah jumpa. mmg dekat je tempat parking kami.

JIC terletak kat tkt 7. Kami bawa skali makanan sebab nak tumpang lunch kat situ. Haha boleh? Mmg muka tak malu nak tumpang makan dan solat ok. Mmg rezeki, Prof Basher ada! Alhamdulillah.

tu tabung yg prof lancarkan utk membina Masjid di Jeju

ceria tak? hehe..byk lg gambar2 yg Prof share kat FB JIC 
Prof Basher satu-satunya keluarga korea yg beragama Islam menetap di jeju Island. Berbanding di Seoul yg ada masjid, beliau berhasrat membina sebuah Musolla yg proper utk umat Islam yg dtg ke Jeju menunaikan solat. Oleh itu, beliau melancar tabung untuk tujuan tersebut. JIC ditubuhkan untuk membantu umat Islam yg perlukan bantuan terdesak mcm nak tumpang solat dan even tempat tidur. Salunya org backpackers yg singgah JIC. Khemah, bantal, makanan2 ringan pon Prof sediakan.

Kami dilayan macam keluarga. Kami makan sekali dan Prof kata makanan kami sedap. kiki. Padahalnya lauk telur, sayur dan frozen food je pon. Prof yg baik hati ni kasi Waddah 1 T-shirt dan Hubby 1-T shirt universiti yg beliau mengajar.

Dari JIC kami singgah Yongduam Rock. Attraction Jeju yg paling dekat dengan Aiport.

macam tak jelas plak bentuk kepala naga 
Tadi prof hidang ceklat ni..so kami tanyer boleh ke makan? katanya insyallah tiada unsur2 yg meragukan..boleh le makan 

Next kami isi minyak dulu dan terus ke Kumho untuk return kereta. Dr Kumho ke Aiport depe sediakan bas. So mmg tade masalah. Minyak mmg kene isi full tau before return the car. Same to all companies
Tak sabar dah nak balik Seoul! 
Sampai je Airport, suasana amat pelik sekali! Orang terlalu ramai siap baring2 lepak atas lantai hokey. Apekehalni?? Tengok schedule all flights cancel ok! Rupa2nya owner umah Seoul ada msg kami, tapi tak prasan dek sibuk berjalan. Rupanya due to bad weather in Jeju today, all flight inbound and outbound to Jeju CANCEL. Memang dugaan...

antara rakyat Malaysia yg terkandas

all flights cancelled!
Tway reschedule our flight to Seoul. Memula dapat hari Khamis. Lepas tu officer tyu try to get flight Rabu, akhirnya dapat. Makanya terpaksa la kami sambung lg tour di Jeju. Takpe la..asal sume selamat. Lagi kesian ada 1 group dr Mesia ni , flight depe nak balik Mesia keesokan hari , pagi lak tu....depe tunggu je kat situ..huhu..I personally think better dok Jeju dulu..sbb tak berani naik flight dengan angin ribut tuh..

Smiley terus book Jeju Feel House again via mobile. Kali ni murah lg yey. Harga bilik krw70.000 /nite compare previously krw80.000. Rezeki la. Owner mmg tak berkira hehe

Next kami ke kaunter Kumho again to get a car. Boleh lak die kata kete tade! chittt!!! Hello akak baru pulang kete tadi ok..kat opis Kumho tu berlambak kete! ee geram2..sabar3..ok next I approached Korea First Rent a car  . Same cam Kumho, kompen ni sediakn bas utk ke pejabat depe. Kompeni ni lg dkt dengan Aiport compare Kumho. Lepas nego2 dapat la juga diskaun. Kami dapat krw210,000 for 2 days ( Kumho krw295,400 for 3 days ). Beza rm19 per day je ok la for caj terjah kan. Benaunya sepanjang jalan tepi Epot tu berlambak ok kedai sewa kete. Kalau berani mmg boleh je terjah, kot2 lagi murah! Malasahnya website depe ni tade english. Ha ni contoh kompeni kete sewa sepanjang jalan tu: STAR, JICrent, Hanjin, OK rent, Donga and few lg tade website. Ha kalau rajin sila survey!

Hari pon dah malam..perut dah lapar tapi baju kotor dah banyak. So apa lagi, memula singgah pasar malam kat Jungmun area. Tak pasal2 tahu selok belok jeju ok..kiki..dapat la beli Ikan dan sayur. best3. Tak lalu dah nak makan frozen food tau! Sempat borong roti juga kat Paris Baq. Ni mmg kedai roti rasmi kami sepanjang kat Korea. OTW home, dah pesan kat sume org bukak mata luas2 nak cr kedai dobi.
best tau experience local market 
ni la pasar kat Jungmun

kedai roti pon ada dekat2 situ
Based on gugel kat internet kami jumpa kedai dobi. Tapi kedai dobi tradisional! adoila! tak sesuai aa org nak baju kering cepat. So jalan lagi..fuh penat btol dah ni..skali jumpa Kedai Laundry self service.

fuh,..jumpa gak kedai dobi ni
Alhamdulillah. Canggih aa kedai ni..steps to laundry with the ahjussi's assistance:
1. Tukar duit kertas ke syiling sbb mesin kat situ guna syiling. Guna mesin yer tukar duit tu wow hebat!
2. Beli dulu sabun & softener kat mesin
3. Masukkan kain ke mesin cuci dan tunggu selama 1jam 30 min. Tempoh mencuci berbeza ikut load kain.
4. Last alihkan ke dryer and this will take around another 1jam++


Oleh kerana tak sanggup tunggu, ahjussi tu sanggup tolong katanya. So kami bagi je duit syiling utk dryer and we come back at 11pm++.

Balik rumah, masak dulu, solat then suruh anak2 tidur. Smiley n hubby pi amik baju balik kat laundry almost 12pm. Masa ni ribut masih belum benti tau..takutnya masa jalan kuar tu dah aa gelap gulita. OTW home jumpa kedai runcit yg paling murah kat Jeju so far! highly recommended ok! Pepero tu krw800 je sepeket..tempat lain suma krw1200..esok2nya pon kami gi kedai ni..the best! Telur pon murah.

So pengajaran dan pengalaman berharga kami dapat pada hari dugaan ni:
1) Tahu kedai runcit yg paling murah kat Jeju!
2) Tahu rupanya berlambak2 company sewa kereta sepanjang jalan luar Epot
3) Tahu kat mana kedai dobi self service. Ok later story kedai dobi ya!

hehehe

2 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

patutla hang kata icc jeju tak best..sbb korang jln kt dlm. kami jln kat luar tuh. byk scenic spot utk amik pic

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

haha tu la psll