Tuesday, June 17, 2014

Cuti di Jeju Day 1: Udo Island

Sebaik turun dr Seongsan Sunrise Peak, ahli rombongan dah mula lapar. So misi mencari tempat nak makan bekal tapi tak jumpa. So teruskan je perjalanan ke Seongsan Harbor. Dekat je..

Rezeki kami dapat parking betul2 depan terminal. Lepas parking kami masuk dalam sebab nak beli tiket dan singgah solat & makan. Kami just solat je dalam building sebelah yg macam kurang orang. Makan pon kat situ. Orang2 korea yg dok lalu lalang ada gak tengok , kami buat dunno jaa

Memula konfius nak pi bawa kete atau tak. Lepas fikir2, kami decide bawa kete sebab masa dah suntuk. Kami sempat beli tiket almost 2pm tapi nak Q masuk ferry agak panjang for cars. Bersabau je la...

Overall cost ( return) trip @ Udo krw47,300:
3 adults
4 kids
1 MPV
Tapi baca itemized billing satu hape pon tak faham! rase betul sbb ikut bajet dlm krw80,000
Bayar guna Kad
Q nak masuk ferry. Kene reverse masukkan kete so senang nak keluar nanti
Oppa korea tu yg tolong guide driver

kete dah bersusun..ferry ni amat besar..ada 3 tingkat..bwh skali vehicles..tengah tempatg lepak2 orang boleh baring2..dah atas sekali tempat berjemur eheh..kami dok atas sekali
Belakang tu Seongsan Illchibong
Almost there..lawa sangat
ramai orang Q nak masuk feri balik ke Jeju Island
comel la.. vespa ke namanya?
Based on this Udo map, we explored Udo at our own risk
1st pit stop at Udo..lupa dah namanya

syok aa dapat sentuh2 air udo island ..very crystal clear
comels
Pit stop wajib kat Udo: Udobong sunrise peak! Masa ni mak dah penat die dok bawah dulu..tapi lepas tu naik gak half way
Told ya i kenot tahan tangga dan pagar..so apa lagi posing!
Udobong
Tak sempat nak panjat Udobong peak..sebab nak ngejar Feri balik Jeju jam 5.30pm
Hagosudong Beach. Nak mandi laut pon anak2 tak sempat ....sian. Kasi basah kaki je la
selfie laki bini kekekke

tempat jemur bwg merah..tepi laut 

Bawang merah dh siap jemur..nak dieksport kot
suke tgk lighthouse
macam kat Bali eh? (padahal tak penah gi Bali pon)
dah nak balik Jeju..sobs
bye bye Udo..till we meet again!
Ralat betul la kami ada masa 2 jam je nak pusing Udo Island. Kekanak riang semua tak dapat mandi laut..sedih sangat depe. huhu

Tips:
1. Gi Udo island sebaiknya pagi..so lebih lama boleh spend masa kat Udo. Lepas Udo, petang leh gi Seongsan Illchubong then Seopikoji sbb tempat ni bukak lama kalau tak silap until midnight.
2. Kalau sewa kereta dan ada anak2, elok bawa je kereta terus sebab cajnya krw47000 lebih kurang rm150 amat murah berbanding caj bawa kereta gi Stadbroke Island masa gi cuti GC last year( kosnya bawa kereta 150aud= RM450). Kalau tak bawa kereta leceh pulak nak sewa scooter/basikal. Bukan reti bawak scooter pon heheh

5 comments:

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

Wahhh dasat itinerary. Kak... Kalau buat tarikh n destination dulu for the berapa hari akak kat sana baru cerita details boleh?? Senang sikit nemahaminya. Too much request adik ko ni kan kak :p

y@tipruzz said... Reply To This Comment

ala baiti..senang2 mintak je full iti..senang awk nk bajet gi mane. akak rasa awk kena lama kt seoul sbbsuke soping kn!

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

Amboi kak yati statement :p tu la bahaya g bercuti i ni. RM3-4k je allocate for shopping sbb tu jarang g bercuti :p husband pernah ckp cuba kita g bercuti sightseeing je don't buy anything... Huwaaa mana boleh!

ieka said... Reply To This Comment

farrah, yg amik bawang tu kat sini ke?

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Baiti, akak plan nak tulis recommended iti pon..kalau ada yg nak thru emel lg senang la

ika, aah btol , kutip bwg kat sini