Monday, January 21, 2013

Roti John

Roti John sepatutnya menggunakan resipi ini. Tapi kalau dah tade stok yg cukop, jangan jadikan ianya batu menghalang utk kita bertindak secara kreatif ( kreatif la sgt ) di dapur. 

Makanya, apabila roti burger ada lebih..dan dah bosan makan burger, meh kita cuba buat Roti John pulak. Resipi ni simple je..

Bahan2:
Roti burger
Daging burger ayam / daging- cincang kasar
Bawang besar- racik halus
Carrot- grated
Telur
Black pepper
Garam
Sos cili
Mayonis

Cara-cara:
1. Goreng daging cincang dengan bawang besar sehingga masak dan tabut sedikit black pepper dan garam
2. Campur (1) dan gaulkan dengan grated carrot dan telur. 
3. Tuangkan campuran telur ke dalam kuali leper dan letakkan roti. Biarkan seketika hingga telur masak
4. Letak mayonis dan sos cili.
 


Kalau nak ganti sos cili dengan cili kasar pon sedap jugak! I likeee


Breakfast hari ni - Roti John & Cekodok Pisang 

Pecan Toffee Caramel Cheesecake 



6 comments:

Ummu Auni said... Reply To This Comment

aku tersilap step hari tu. pi bakar daging dengan roti. patut masak dulu. ish ish

fatin nabihah said... Reply To This Comment

Farra, daging tu bley gak ganti ngan sardin.. Sgt senang hokay!.. Pukul telur ngan sardin... X payah bubuh garam etc.. Bole masukkan cili padi kalu nak pedas dan bawang besar.. Pastu tuang atas kuali.. Letak roti.. Done in 2 minutes! Hehehe

ZURIANI NAIM said... Reply To This Comment

Salam

ZURIANI NAIM said... Reply To This Comment

Salam Ukhuwah farra

ZURIANI NAIM said... Reply To This Comment

Ni Kak Zuriani Naim dari Belgium...salam perkenalan... baru sampai kat sini ... akak ada terbaca entry farra pasal roti dan sebagainya yang menarik minat akak.. farra ada facebook tak? apa namanya ... nanti boleh add....

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

nyum2..marveles...terliur pun ade..haishhh :P