Sunday, June 17, 2012

Perth Day 4 (10 June '12): Kings Park, Perth Museum & Harbour Town

Cuaca tak berapa cantik. Hujan turun sejak pagi. So kami tak dapat nak gerak awal. Bus pon start 10am sebab hari Ahad. Bila hujan dah mula reda, kami pun berjalan ke Kings Park. Mujur sangat dekat dengan Mountway Apartment.

Kings Park adalah sebuah taman yang sangat terkenal di Perth. Tamannya sangat luas, kami tak habes pusing disebabkan keadaan cuaca yang tidak begitu baik. Selepas sesi bergambar sakan, kesemua ahli rombongan pon bermesyuarat to decide the next agenda.

 Family Photo
The momma photo
 Sekitar di Kings Park. Tak dapat buat aksi golek2 atas rumput sbb basah


 Kami berpecah satu group iaitu YatiPruz & SemahBull terus ke Harbour Town , we & Aini ke Perth Museum. Tips: Naik BLUE CAT untuk sampai ke Perth Museum.If not mistaken station no7. It's a must visit place for kids sebab menarik, ada discovery center dan FREE.

Tengah tunggu BLUE CAT..anak2 main maple leaves. Kat sini sampah mmg susah nak jumpa. Perth memang bersih. Maples leaves je derang bior

Yang menariknya di Perth Museum ialah banyak binatang-binatang liar yang jarang kita jumpai dan merupakan binatang asli yang diawet. Suasana di discovery center agak meriah kerana ramai rakyat Perth bawa anak-anak menambah ilmu disitu.


 Dalam muzeum
Di Discovery Center

 Siap! ok jom blah

Kami keluar dari Muzeum hampir jam 12pm. Kami berehat dan menjamu selera diluar museum since ada tempat nak melepak. Angin bertiup amat kencang. Siap makan kami bergerak terus ke bus stop terdekat untuk ke Harbour Town. Tips: Naik YELLOW CAT utk ke Harbour Town, berhenti di Wellington Station Harbour Town. Best btol pusing2 CBD Perth naik bus FREE jer :)

Menjamu selera di luar muzeum, fyi makan bekal yg dimasak sendiri


Otw dr muzeum ke Perth Undergorund Station, jumpa monumen ni.

Harbour Town (HT) is an outlet shopping mall, bukanlah town. Ianya menjadi point of interest buat peminat2 barangan branded I guess. Oleh yg demikian, HT tidak berjaya menarik perhatian golongan 'frugal' seperti kami hiuhiu. Oleh kerana itu terasa sedikit kekesalan kerana hanya dapat memandang shopping mall tanpa perasaan. Apa yg kami  buat? pusing2 then makan ISPA kebab, kang terkilan pulak x rasa kebab yg selalu orang sebutkan kalau ke Aussie. Ok sedap jugak kebabnya. Kami beli 1 kebab mixed meat.

 Gambar kenangan di Harbour Town

Di HT, kami mendirikan solat di Parent's room. Parent's room disini agak selesa, besar dan ada ruang tertutup untuk bersolat.

 Kalau tak silap ni ruang untuk breastfeeding..tade orang guna pon..so boleh solat disini
Parent's room nya amat luas..lengkap dengan microwave

Dah tatau nak buat apa..kami pun melangkah pulang. Tapi singgah dulu di Wollworth sebab nak beli sedikit groceries, lokasinya berhampiran Perth Underground station. Lepas tu balik apartment. Berakhirlah kisah hari ke-4...utk agenda esoknya masih tak decide...malamnya baru nak fikir

  On the way balik apartment..hujan dah start turun!
Dinner spaghetti goreng..Ab kata sedapnya mama! terharuuu

4 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

Kami menapak kt 1/2hr fr kings park to h.town. Semah sure serik ikut kami hihi. ..aini ckp dekat je..i think kalo fr aprtmnt ok lg....

Smiley said... Reply To This Comment

Yati, jauh tuh dr kings park ke HT..bergegar lutut

asma salleh said... Reply To This Comment

di sebabkan cuaca dingin gitu... berjalan jauh masih lagi ok.. kalau hangat harus pengsan sudah.. ahahhaa..
but it's a experience.. lagi jauh rasanya dari stesen keretapi ke apartment.. HT dekat sikit or perhaps sbb kurang kelok kelok kot.. hihihi..

bergegar lutut panjang bukit nak pegi Kings Park.. dekat tapi ketaq lutut panjang gunung 'Mount'way lah katakan..

y@tipruzz said... Reply To This Comment

Betul3x experience tuuuu. Kt mesia sure tader nk jln jauh2 kan hihi byk kite exercise sepjg kt sana