
Bebahan:
120gm tepung gandum
220gm santan cair ( santan pekat / susu + air)
1 biji telur
Garam secukup rasa
Cara:
1. Campur semua bahan di atas dan menggunakan whisk, gaul sebati
2. Panaskan loyang kuih cara atas dapur
3. Gunakan daun pandan untuk menyapu minyak ke loyang
4. Masukkan bahan tepung, diikuti daun saup dan cili potong
5. Tutup loyang dengan tutup periuk sehingga masak
Bahan inti:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Rempah kari
Daging cincang
1. Blend bawang merah, bawang putih & halia
2. Tumis bahan yang telah diblend
3. Masukkan rempah kari dan daging
3. Kacau rata sehingga masak. Biarkan sejuk
Bahan hias:
Daun sup dipotong halus
Cili dipotong serong
4 comments:
wahhhhhhhhhhh i likeeeeeeeeee.
suke sgt dgn kuih cara berlauk ni...cuma bila beli kdg2x lauknya alahai...lekat celah gigi jekkk...punyalah sikit jekk..
berani nak buat...tapi takdak loyang kuih cara nih....kene cari nih...hehehe...tesco ade jual tak??hehhehe
thanks fara..yg dlm gambo looks so yummiieehhhh :)
aduh kena ada bekas loyang pulak ke... pinjam kau punya jer laaa
aida,
rumah kita dekat kan?
ko boleh pinjam kat aku acuan tu..
upahnya hanyalah sepiring kuih dah siap kekekek
hanis, tesco tade kot
kawan2 rasanya acuan gini ada jual kat kedai buat kek / kedai jual periuk tuh
Post a Comment