Thursday, August 4, 2011

Alahai mencabarnya nak ajar anak berpuasa

Yer sangat mencabar. Kene banyak2 bersabar...dah 3 hari berpuasa anak-anak masih gagal puasa penuh. Sahurnya pon lewat jam 6am, sahurnya secipot jer. Dah tu bila balik umah uwan waktu tengahari dah sibuk "hausnyaaa" sambil buat muka kesian. Jadi akhirnya si adik, Mawaddah minum air dan makan nasi sekali sbb lapar sgt. Si abang, Mus'ab pula 2 hari pertama puasanya sampai jam 5pm! Semalam pula katanya dia puasa " makan " jer. Jadi waktu zohor tu dek tak tahan sangat haus, die "minum" la jugak. Uwan pon dah bising. Tapi langsung tak makan sampai waktu berbuak yg sebenar. Berbuka bersama kami.

Begitulah..sabar byk2 ye mama.

Ok ni menu iftar kami. heeeeeeeeee

Hari ke - 2:
-Daging masak lemak cili api
-Ikan goreng
-Sawi goreng

Hari ke-3:
-Udang grg tepung
-Tomyam campur
-Roasted chicken
-Pisang goreng
-Cempedak goreng ( emak kasi)
-Rebung masak lemak cili api ( emak kasi) ~ my feveret nih! sentap abeh masa berbuka he3

4 comments:

Tyha said... Reply To This Comment

Najmi semalam x posa...dok meligan main kejar2 dgn kawan2 masa abah dia meeting. Kawan yang main sama dgn dia x de pulak sebok nak berbuka...dia yang pandai2 pergi kat meja abah dia amik air minum.Tapi minum air jelah...makan memang x dpt....abah dia denda...makan sekali dgn kami masa berbuka.

~ yus ~ said... Reply To This Comment

Alhamdulillah anak2 yus senang di ajar berpuasa...

Abid je hari pertama sampai pukul 5...

Lain anak lain ragamnya kan Farra. Kita memang kena banyak sabar...

Mila@Rimbun said... Reply To This Comment

saya tunggu dia ada kesedaran sendiri nak puasa...sambil tuh bglah motivasi skit kat dia, tp tiada paksaan. before this year mmg 2 3 hari jer dia puasa, but this year anak saya dah ada kesedaran nak berpuasa dan solat, maybe sebab dah 9 tahun kut. alhamdulillah tak tinggal lg. tp cakap jugak kat dia, kalau tak larat sgt, berbuka je lah, belum wajib lg pon

Farra said... Reply To This Comment

k. Tyha, macam-macam ragam...hehe

Yus, alhamdulillahh..sejuk perut ibu mengandung! hihi

Mila, oo ok..anak saya ni solat pon ada juga yg tertinggal especially isya