Wednesday, June 22, 2011

Cherating & Its Attractions

Salam,

Percutian yang singkat selama 3hari (5-7 June 2011) tapi sungguh bermakna. Ehh mesti la bermakna, $ dah belanja kan dan budak-budak gembira :)

Penginapan di Holiday Villa Cherating RM150/nite. Baca hotel review.

Sebelum ke Cherating saya dah gugel "What to do in Cherating" , as usual dapatla tips dari few site ie forum & tripadvisor. In summary aktiviti & attractions di Cherating seperti di bawah:
  • Pantai yg indah
  • Best food: Keropok lekor, ikan bakar, sata, otak2. Pls note harganya rate pelancong
  • Mangrove boat tour
  • Turtle sanctuary ( hampeh x dpt masuk due to closed on Mon & Tues)
  • Kelip-kelip waktu mlm ( kami x gi)
  • Batik( kami x gi)

Kami pula, berjalan sampai ke Kerteh pada hari kedua, ziarah kawan dpt baby baru. Tak la jauh sgt dr Cherating.

Day 1~ Mandi laut & swimming pool

Acara wajib.


Baby Maher 4 bulan pon terjun kolam hokay
Day 2~ makan sata & otak2 sampai seluar ketat

Day 2~ Mangrove Boat Tour
Caj total RM60. Adult RM20, Kids RM10. 3 yo below FOC

Kids suka sangat. Request lg on day 3 hoho


Budak demok ni baru umur 4 bulan dah dapat naik bot. Aduhh lenguh tangan dukung die

Ni dia..company yg handle this activity: Hafiz. Ada lg aktiviti lain taw

Ok nak balik dah ..

Sudah sudah jom balik anak-anak.

Ok now uols dah tau nak buat apa di Cherating kan?

6 comments:

Sharinginfoz said... Reply To This Comment

seronok betul jalan2

Kasih Kita said... Reply To This Comment

Seronoknya bermandi manda. Tapi boleh ek akak bg baby mandi air sejuk? Anak saya dulu akan selsema klu bg mandi air sejuk huhu sekarang 7bulan pun was-was lg nak bg mandi air sejuk.

Farra said... Reply To This Comment

Nana, akak kasi jek he3..alhamdulillah bby sihat.wow dah 7 bln tak kasi mandi air sejuk..hebatnya ..syoknya yusuf

aida said... Reply To This Comment

farra, kalau dah sampai cherating.. patut naik atas sikit singgah kedai kopi hai peng, kemaman yang halal kopinya.. macam ice blended mocha pun just rm 3 last time! sama je like san francisco / starbucks punya

y@tipruzz said... Reply To This Comment

aku slalu dgr kopi hai peng tp taknah smpi lg hukhuk.

mangrove tour menarik..nx time mau try la :)

and i caught u in RS..baru eh cun color! :p

Farra said... Reply To This Comment

aida & Yati, aku mmg gi sampai ke kemaman but tatau pulak kopi tu..tade dlm review..kalau ada , kot2 kami singgah jugak kedai kopi tu