Wednesday, April 20, 2011

Latest EBM stock & Maher's 2nd jab

Akhirnya berjaya gak lil Maher kene 2nd month jab @ age of 85 days old last Monday. Lambat bonar kan? Ekceli dah pi klinik sebelum dia kene pi taska tapi die selsema dan batuk, so doc advised to defer. So ni berat terkini baby and Mama.
  • Lil Maher, 85 days old: 6kg
  • Me @ Mama : 59.7kg ( wahhh pengakuan berani ni kuikui. Hari nk bersalin 74kg..so byk lg weh nk turun)
Lil Maher on the way to PD last week, his first holiday trip :D

Disclaimer: Catatan peribadi ini bukan nak menunjuk, hanya sebagai coretan buat kenangan & motivasi diri.

Alhamdulillah, rezeki Maher kali ni meriah dr adik beradik dia yg lain sebelum ni. Sebabnya kali ni, aku dah bertambah sket ilmu dr anak yg dulu. Kegagalan masa lampau juga menjadi pengajaran buat diri ini.

Upright freezer memang dah tak boleh isi. Kalau 2 pek dibawa keluar utk bekalan ke nursery, so dapatla 2 pek baru perah masuk. Lil Maher minum 4 botol fresh milk setiap hari di nursery dan 2 frozen EBM. Sebab tu la, stok dlm freezer ni tak gerak sgt.


Penuh dan tak tersusun cantik kat dalam drawer. huhu

Close up dlm drawer.
Since kene ikut prinsip FIFO, so terpaksa la kuis-kuis gak EBM nak tengok tarikh paling lama.

Freezer biasa pon dah full belah atas dan sebaris belah kanan kat pintu.

Dan ini jadual pumpingku setiap hari dan purata susu yg diperoleh :
  • 6am - 8-10oz
  • 9.30am - 6-7 oz
  • 1.30pm - 6-7 oz
  • 5.00pm- 6-7 oz
Idokpon semeriah sesetengah ibu tu, sekali perah dapat 15oz..mmg syiokk gitu kan. Apa yg penting jgn dibandingkan jumlah susu sbb Allah dah berikan rezeki susu kita ikut keperluan anak. Yg penting, mesti tetap perah ikut jadual , berfikiran positif, jaga kesihatan, minum yg cukup supaya production susu tetap mentenn...

8 comments:

luckylizan said... Reply To This Comment

uih...semangatnya maher..2bulan dah 6 kgs..aqeel saya dah 6bulan..baru 6.7kgs.. fully bf padahal..aduh cmno nak buat ni ek..

afi said... Reply To This Comment

noted!

fiza said... Reply To This Comment

aduhai...cemburu nyer...fiza dah kureng bf dah

CT said... Reply To This Comment

wow.....mmg buat stok sungguh...bravo!!!!!!

maher pun..semangatnye badan...bonzer gitu

mahizan.com said... Reply To This Comment

syoknya aku tgk stok tu..hopefully aku berjaya mcm ko anak seterusnya nnt..AMIN..

Kasih Kita said... Reply To This Comment

freezer sy pun dah penuh kak.
saya dah sedekah 1 bulan nyer ebm pada kawan. Kalau x, tak tau nak sumbat dekat mana dah

Atah Rashid said... Reply To This Comment

arrggghhhhh! geramnye tgk maher! rasa nak cubit2 & gigit2 jer pp bulat tembam dier.. hehehe

Farra said... Reply To This Comment

alhamdulillah..murah rezeki maher :D