Tuesday, March 8, 2011

Review on my 1st photobook from myflippix

My 1st photobook udah selamat sampai semalam! Sungguh cepat jugak servisnya. Aku hantar on last Monday. So lebih kurang 8 calendar days.

Book Type: Landscape Fullwrap Hardcover 8.5" x 12"
Qty: 1
Paper: SEMI MATTE PAPER 200GSM
Cover: FULLY PRINTED HARDCOVER
Shipping Method: SKYNET - MALAYSIA ONLY
Order Total: RM99.20
Ekceli asal my cover tu warna brown. Tapi hubby kata tak suka, gelap..so tukar hijau.

So dah tukar cover jd Hijo:

Sesapa yg 1st time buat rasanya tips ni berguna sket:
  1. Cek gambo tu btol2 ok..tgk gambo Maher tu dah gelap! Mmg salah maknya ler, takpon salah kamera..eheh..salahkan kamera yg x canggih tu :p Sbb kalau korang tgk yg atas tu gambo Maher tadela gelap sgt kan? Bila print gelap sket
  2. Rasanya kalau letak frame kat gambo lg cun. Aku letak sket2 jek.

Yang ku suka bout svc myflippix:
~Harganya berpatutan sangat
~Cepat feedback kat fb
~Hantar status of our order via email
~Kualitinya boleh tahan, takleh komen sgt sbb tak penah buat ngan co lain ( ni nanti sifu photobook Semah nak compare, nnti die buat review la)

Yang ku tak suka:
~Frame die mmg agak limited compared to photobook
*nota: memula dulu kan aku dah start guna software photobook tp tukar myflippix sbb lg murah. Beza RM60 ok!




Pengajaran berguna utk masa depanku:
~ Gambar semua kene simpan elok2..huhu..the original size, not the edited one.
~ Ternyata tanganku mmg agak keras membuat kerja-kerja seni begini. Lg sesuai memegang tepung dan mentega haha!
~ Apapon aku mahu improve lg di masa akan datang, utk keluaran photobook tahun 2011!

Sekian, Trimas

No comments: