Thursday, March 10, 2011

Dah abeh pantang lg penat!

Isnin lepas secara rasmi pantang is over! Legaa sangat..meaning dah tak payah pakai stokin dan bertungku. Bengkung plak pakai lg bila sempat. Kata nak kurus kan..so pakai gak lps pakai Slimming Gel Dr Johnson.

Selasa bermulala jadual sebagai SAHM handling these 4 growings kids alone. Dengan adanya Muaz yg berumur 1 yr 7 m ni mmg tak terdayo den! Dek ke aktifnya..tumpahkan air..korek sampah..tumpahkan food merata-rata..buka tutup Chest Freezer..ketuk sana sini. Aiyooo..mama mmg tak menang tangan! Dek kerannya juga Maher susah nak lena. Dah tu semalam petang dah kata kat hubby, hari ni Muaz kene pi Taska la..sbb mama nak kemas umah byk sket hari ni. So lepas 2 hari dok umah, Muaz dah pi Taska balik. Ekceli sian tgk die pi taska..tp die suka tau..everyday nak gi.

Gambar selasa lepas...mama paksa die tidoq! tapi bangun jugakkk...yg tido btol tu si Maher ( paling kiri)

Lil Maher ni dah bertukar rutin die. Skang ni dr 6am gitu / bgn lg awal die takmo tido sampai Zohor...masa berjaga dok melekat la ngan mama jek. Kalau tak nampak mama start koir. Sampai nak wat koje pon agak susah dan terhad. Mmg lg penat dah abeh pantang ni..ye la nak masak lg..jemur kain..lipat kain ..never ending lists..
Dok situ dediam atas meja makan. Mama masak lelaju ok sayang?

Ok good behave! Die dh jeling tuu..Siap 1 lauk die dah start koir. So kene angkat die. Belah kiri pegang die..belah kanan kacau lauk. Lps tu mama berlari pulak jemur kain sambil lauk tengah masak lg..api kecik.
Mmg dah bersilat kat umah nehh..

Ok time to jemur kain. Haaa dok situ dediam mama nak jemur kain yer sayang. sambil tu kita tunggu kakak waddah balik sekolah. Sambil jemur..kakak waddah pon balik naik van Tok Chat. Masuk je umah..bau semacam!!!
*
*
*
*
*
Oh Tidakkkk! Laukku hangittt. Taraaa..the kualiiii
Ok takpe , dapur selamat, sume selamat. Dapat gak amik kuah yg tak hangus. Jadilah lauk kita hari ni :Ayam goreng bercili, ayam grg biasa dan sayur kacang buncis+lobak putih goreng.
Lepas masak Mama soh budak besor makan dulu..sbb nak pi sek agama plak. Pinggan mangkuk dlm sinki tu dah full dah. Mama lom makan, lapo ssgt...baby ngempeng lg.

Finally, Maher lena juga lps Mama paksa dan tepuk2 punggung die. Alamatnya bulan depan kalau tak larat leh masuk buai yerk :p

Lena je die...terus Mama zasss makan lunch dan lepas tu cuci baju-baju yg tgh menunggu dlm bilik ayorrr ni...ada kasut sek, baju sek, CD dan baju bby...cuci tgn tauu..

Dan tak lupa juga tanggungjawab kepada Maher demi masa depannya. Perah susu wajib 3 kali sehari tau! Sibuk cemana pon taleh tinggal. La ni..aku pump guna Avent saje..Ameda dah simpan guna kat opis je la nnti. Avent mmg da best da bomb. Dah la dpt free ni dr xxx yang baik budiman. Moga dikau murah rezeki wahai xxx ;) luv u muahhh..banyak pahala ko insyallah.

Dan akhirnya dapatle mama berbelog! pheww....lg penat weh lps pantanggg...ni lom sapu umah dan baking lg ni. Seriyes terlari ke depan, keatas, ke belakang. Then nak ajar anak homework. Sebab tu kene amik supple kasi badan sentiasa sihat dan kuat. Banyak guna tenaga fizikal kat umah ni. Harap2 leh turun lg berat bdn ni. Citer later aa psl weight....ok sudah..nak kene lipat kain plak.

Apapon kids happy sbb dapat balik umah sendiri...dan hubby lg la happy sbb sampai umah je everyday dinner dah ready. Mampu tak ek nak jd full time SAHM? to all SAHM, ai mmg tabik spring sama uols!!

13 comments:

aida said... Reply To This Comment

Aku seriously tak mampu jadi sahm. Cepat temper

ARNA said... Reply To This Comment

Cuba akak sruh anak akak bsuh kasut sendiri. dari kecik kalau dah sruh budak kecik buat dia akan tahu tanggung jawabnya. Itu juga cara mendidik anak kita berdikari. Didik anak supaya seandai kita mati esok, at least dh banyak perkara anak kita berdikari. Sebab kalau org lain tolong jaga pun, tidak sehebat kasih ibu. ( Saya memang dari kecik dh kene tolong mak kemas umah segala huhu klu malas, dgn kasut sekolah campak dlm wash machine. Pastu kene marah hahaha)

Farra said... Reply To This Comment

Aida, ko temper? aku lg laaa huhu mmg jd singa juga la kat umah ni wakakka

Na,akak mmg ada plan nak soh die cuci kasut..bila dah suruh skrang ni die asik kata kejap lg..kejap lg..so takmo tangguh akak basuhkan jugak sbb nnti lambat kering..wat masa ni die kapur kasut je sendiri..lipat kain baju die pon dah boleh..tp akak soh buat ms wiken je la..weekdays ni kene fokus belajor..kalaulah boleh campak kasut sek dlm mesin kan syiokk..ye la akak pon dh wat koje dr kecik :)

Dda Ly said... Reply To This Comment

sahm tu ape? hehe blur betul saye ni..:P
anyway, uruskan anak2 mmg penat laaa...huhu

meh ke rumah..
~kekasih hati chinta jiwa~
keep in touch ye..♥♥♥

~ yus ~ said... Reply To This Comment

hehe, nampak gaya kita hampir serupa. Penat kan, tp sempat juga berblog...

Salam kenal..

Ummu Auni said... Reply To This Comment

ingat senang je jadi SAHM? salute ni!

Farra said... Reply To This Comment

Dda, stay at home mom :)

Yus, awak lg la dh biasa kann ..:)

Aini, karier yg sgt mencabar dan mulia

yatiscloset said... Reply To This Comment

honestly aku tak sanggup jd SAHM penat sgt!!
nasib kita serupa, cuma aku br anak 3 :p

dann idlan dh pandai basuh kasut sendiri :)

MQ said... Reply To This Comment

kdg2 ckp kat hubby, sebab keje2 rumah ni la ramai pompuan sanggup pegi keje..haha..mula2 je rasa serik jadi SAHM ni, nanti dah 2-3 bulan dah boleh catch up, dah tau nak susun jadual keje..dah ok la..tapi still takkan ada masa utk diri sendiri, nak kencing pon kena express, mkn time mana sempat je..tgh2 telan nasik anak plak berak..huhu..lepas cebok sambung mencekik balik..keh keh..temper tu mmg la..terpekik2 jiran dgr pon takut..haha..but at the end of the day, rasa berbaloi segala pengorbanan dan penat lelah tu..tak ternilai dgn gaji ribu2 :))

Hanis said... Reply To This Comment

aku baca ntry ko yg ni...aku pun mcm termengah-mengah jugak....hehehe...penat sungguh bunyinya...terkejar-kejar ek...

masa baby maher kecik2x lagik gitulah kot....besar sikit insyaALLAH...sibuknya jenis lain pulak kan....dah dewasa...InsyaALLAH bolehlah tlg2x mamanya budak berempat nih....

comel beratur 3-3 tido....

Farra said... Reply To This Comment

yati, aku dah sanggup lps test 2 hari tu...tp aku nak elaun dok umah at least 45-55% dr gaji skrang..aku pon nak wat savings gak n beli itu ini

MQ, ye la mmg berbaloi2..sy suka benornya je sahm ni..anak2 terjaga dgn tgn sendiri..erkk part jiran dgr tu benar sgt! haha

Hanis, aa btol3..nnti bila maher dh besar senang sket..lg satu elok anak ni kite jarakkan btol2 2 tahun ++ so tade la penat sgt nk kontrol si abg

CT said... Reply To This Comment

wow!!!!!!
penat cam mana pun, kak ct mmg nak jadi SAHM....

Farra said... Reply To This Comment

Kct, i likeee!! Tp still nk elaunnn