Thursday, December 9, 2010

Semak semak fail cukai

1st time masuk E-Lejar yang diperkenalkan oleh LHDN bulan lepas kalau tak silap. Linknya disini yer.

LHDN ada hutang aku RM1.1K. Memang aku nak tuntut, tapi katanya kene pi Pejabat di Kg Attap sebab katanya ada satu benda aku dah claim 2 kali. So aku dah plan nak gi hujung bulan 12 ni. So at least dpt RM600 pon ok la kan? Tapi aku rasa aku dpt lebih sket kot dr RM600.

So aku pon buat semakan rambang, resit buku aku masih sket. So ni plan aku utk tambah pelepasan cukai 2010:
  • Beli buku lg RM200++
  • Tambah SSPN setiap anak menjadikan semuanya RM3K
Utk pelepasan lain, kot-kot uols nak buat leh semak sini. Terfikir jugak nak beli peralatan sukan, tp apa dia ek?

Haa, ada lg 20 hari je lg utk kita bertindak! Semaklah akaun cukai anda yer.

9 comments:

sikulat said... Reply To This Comment

waah.. kite ade 1k lebih terlebih bayar.. menariknyeeeeeee

***mata bersinar***

Farra said... Reply To This Comment

semah, yeyehhhh, bersinar kan??? ker dh tak payah pakai spek mata? ekekke ok dah call lhdn lom??

Anonymous said... Reply To This Comment

swimming costume considered as peralatan sukan tak? zakat pun boleh dapat perlepasan cukai kan?

Farra said... Reply To This Comment

you, costume/uniform tidak masuk alat sukan..zakat of course! :)

win said... Reply To This Comment

waaa.. dah check jugak. Ada dlm 500++.. okla tu.. hehe

Farra said... Reply To This Comment

win, i like!!!!! eheheh

Yan said... Reply To This Comment

aiyarkk dulu penah gak watkan kire2 personal tax ni.. tp untuk diri sendiri tak penah lg.. coz gji tak melepasi piawaian heheheh

sikulat said... Reply To This Comment

zakat bukan sahaja pelepasan cukai.. die boleh direbetkan terus daripada jumlah cukai kena bayar..

Farra said... Reply To This Comment

yan, so tak susah le nak semak2 fail cukai ek?

semah, ye btol2, buat je zakat bulanan, terus pcb kurang/hapuskan