Sunday, December 19, 2010

Mus'ab going to school ( standard 1)

Tragedi Lemon & Madu

Start ngan citer ni dulu la. Last Thurs, masuk hari ke-10 Mama had bad flu & cough. Ada 3 pendapat soh minum lemon,madu dan air suam. So mlm tu ayah pi cari lemon, mama start mkn kui 10pm. Start lepas minum, batuk bertambah teruk, mengalir air mata menahan keperitan. Susah nak tidur mlm tu. Esoknya, Jumaat pi Opis, boss ngan sorang kawan kata mane leh amik lemon sbb anak tekak mama kan dah luka. Ish, logik gak tu! So bos soh je amik MC. Mama pon jumpa doc again, dapat ubat flu % antiobiotik baru. Lunch tu balik umah. Ubat tu mmg ngantuk yg amat, start Jumaat petang sampai la hari ni, Ahad keje mama tidoq3! Tapi alhamdulillah makin pulih, beserta makan madu dan jus kurma shj. Ayah dh pesan jgn mudah ikut tips org. Yela banggg :)

Mus'ab & Sekolah
Since Mama turn 34 weeks preggy yesterday, we 've planned to prepare for Mus'ab quite early. Despite of Mama's sickness, we can say that the preparation for Mus'ab is 90% ready.

Belanja so far:

Baju Sek Agama - 3 Pasang Brand Displin RM19.90 each, Total RM59.70
2 pasang Brand Canggih RM40 kot ( lupa), total RM80
2 Sampin brand Displin rm7.90 each, total RM15.80
Baju Sek Kebangsaan - 2 baju Brand Black Cat Taiping RM10.90 each, total RM21.80
2 seluar brand BCT RM16.90 each, total RM 33.80
3 baju brand signature RM12.90 each, total RM 38.70
2 seluar brand singnature RM22.90 each, total RM 45.80
Buku Sek Rendah, Lencana & Name Tag-RM66.20
Beg sek Swan-RM39.90
Kasut Sek. Asadi- RM22.90 each, total RM 45.80
Stokin-3 pasang RM5.90 ( ada lg 6 stokin lain FOC)
Stationary- Less RM15
3 Camisole RM5.90 each, total rm17.70

YTD Mus'ab total RM485+- (reference utk akan dtg, sonang nak track )

Hal logistik Mus'ab plak gini ceritanya:
-Jiran jemput dan hantar Mus'ab ke sekolah sesi pagi dan petang
-Balik Sek ke umah jiran terus, makan dan tukar baju disitu
-Balik sek kebangssan sesi mengaji Iqra di rumah jiran juga, dimana ada Ustazah datang
-Petang balik terus umah jiran / umah atuknya sbb umah jiran ni sebelah pagar umah atuk
Bayaran: RM100++ keatas/month--jiran lom decide.

Alhamdulillah..rasa lega. Barang Mus'ab yg belum ada hanya songkok, tali pinggang dan buku sek agama ( sbb kene beli 1 Jan shj). Utk beg sek agama, kami pakai je beg sedia ada di rumah ni. Yuran sekolah sekali masuk pon tak la tinggi sangat. Bulanan kene bayar yuran PIBG RM10. Buku teks semua diberi pinjaman. Mus'ab ni keding sgt so terpaksa la Mama alter gak semua 9 Seluar! Jahit tangan jer. Lencana pon jahit tangan. Semua baju dh siap cuci dan gosok.

Minggu depan nak uruskan hal Mawaddah. Sementara tu aku dan emak sedang berusaha mencari rumah pengasuh baru utk menjaga 3 anak yg lain menjelangnya kelahiran ahli baru ni. Calonnya dah ada, free nnti kami nak gi merisik. Moga Allah permudahkan segala urusan . Aminn

Tak menarik cerita tanpa gambo :p . Tak ikut turutan ok

Baju sek agama 5 pasang dengan 2 sampin siap digosok.

Baju Sek Kebangsaan siap gosok & siap jahit lencana.

Ni la jus kurmanya RM35. Korang nak tak? Aku belikan. Aku beli lg 2 botol. Amalan seisi keluarga

Balik dr beli buku, Mus'ab terus rajin buat latihan buku di rumah, optional utk dibeli, tapi Mama beli.

Buku Tulisnya

Dah alter! 9 Seluar dan 2 Sampin. Alahai anak bujangku kurus!

12 comments:

Tyha said... Reply To This Comment

Alhamdullillah dah ok...;). Akak x buat lagi proses kecikkan seluar najmi.Basuh pon x lagi .

Ummu Auni said... Reply To This Comment

banyaknyaaa baju dia...auni 3 helai jer :P

Farra said... Reply To This Comment

K.tyha, takpe lewat2 akak x byk hal, sy lom abeh kuar, cuci & susun baju bby baru

Aini, takpe ko sempat cuci nnti, aku tau nnti sure bz ngan bby baru eheh

hanis said... Reply To This Comment

boleh tahan gak blanjenye yek utk budak masuk darjah 1....

kitaorg pergi tesco shah alam tadi,fuh kat area brg2x skul tuh penuh umat..india,cina,melayu..semua bangsa ada...hehehe

ckp ngan en.H..tahun depan muka kita plak gamaknye kat sini ekk...hihihi

for mama farra..hebatlah mama nih...sakit2x pun...ngan bawak bby dlm perut pun...settle jugak hal anak lain nak sekolah ekkk..2 thumbs up!

moga sembuh cepat..

Zuedin said... Reply To This Comment

moga cepat sembuh ye

waaa bagus ni..tapi rasanya utk 5 tahun lagi saya kena adjust sikit

Farra said... Reply To This Comment

Hanis, tu pon dh byk jimat tu sbb jenama biasa..yg black cat taiping tu kainnya ok jek, beli kat kg..ayahnyer kata thn dpn sume beli baju kat kedah ehehe..alhamdulillah sy dh sihat hari ni..syukur sgt ya allah

zue, dah boleh buat dana dr sekarang la tu eheheh, masukkan faktor inflasi skali so agak2 dr 400+ dh jadi 600+ kot

kakLuna said... Reply To This Comment

akak masa mula2 beli baju luqman dulu, tak sedar air mata mengalir..touching sgt le pulak anak nak masuk sekolah ..kehkehkeh

skrg dh nak masuk darjah 3 dh...cepat betul besar

sikul@t said... Reply To This Comment

hehhe.. farah, awak kena alter bagi pinggang kecik.. kite kena potong semua seluar.. & jahit balik.. sbb kena amik size 'dewasa' kan.. hahaha (pewutt lebar nih..) :P

*baru siap dua seluar sekolah agama... hoho

laydida said... Reply To This Comment

kite plak kalau minum madu+lemon tu tak campur mende2 lain. ubat doctor pun idak. so far so good.

mungkin natural remedy ni tak bole mkn campur2 :)

Farra said... Reply To This Comment

KAK luna, sy tak plak touching, xcited ni eheh

Semah, penat gak kan? Tp bagi skill mak menjahit eheh

Dali, dah anak tekak mmg luka....mestila bertemu acid lg parah.rasanya kalu minum madu & lemon awal2 batuk masa anak tekak lom parah ok kot...

y@tipruzz said... Reply To This Comment

mujur idlan tayah beli baju sek agama..jimat 1 baju jer whole day hehe. wait for my update plak nnt ok :)

bila beli lencana td, terus terpk alamakk aku tak terer jahit! kuikuikui

Farra said... Reply To This Comment

yati, aku pon bukan teror pon..tade ISO! wakakka asal melekat lencana cukop la