Kalau diimbas semula rasanya kali terakhir aku buat Popiah goreng it like 2/3 yrs ago. Masa beraya ke rumah Baiti tempohari, die jamu Popiah goreng yg sedap, so apa lagi ku minta resipinya melalui SMS so aku pon buat la today.
Bahan-bahan:
Bahan tumbuk: Bawang besar, bawang merah, cili kering / cili besar merah ( aku blend saje)
Sengkuang
Kacang Buncis
Lobak merah
Cendawan butang dalam tin
Udang hidup dipotong dadu
Soohun - direndam dan dipotong pendek-pendek
Garam secukup rasa
Telur
Cara-Cara:
1. Potong semua sayur-sayuran kiut-kiut
2. Tumis semua bahan tumbuk sampai naik bau
3. Masukkan udang diikuti lobak merah
4. Selepas udang masak boleh masuk sayur lain-lain tu ikut kekerasan die
5. Masukkan telur dan sooohun dan kacau sampai masak dan kering
6. Sejukkan pada suhu bilik kejap, then boleh menggulung
7. Untuk lekatkan hujung kulit popiah boleh guna bancuhan air+tepung jagung
8. Goreng sampai kulit poipiah bertukar warna keemasan
Nota:
Kalau ada sayur tertentu di atas tiada, takpe ler..jgn follow sgt resipi yek...yg penting ada udang mmg rasanya terangkat!
My Mawaddah yg tolong pisahkan satu persatu kulit popiah. Bestkan ada anak pompuan? hihi. Ada lebih buat frozen for breakfast next week.
Open house tahun depan boleh buat ni..yummy2
7 comments:
huhu nampak sedap
aida, kat sana tade jual kulit popiah ek?
aku ske giler popia!! aku wat buh telur, ayam n togey sama...wat bebyk n frozenkn..best!!
ada kulit popia.. aku beli instant je sokmo.. heheh
tapi selalu kulit popia aku buat murtabak je
yati, aku suke taugeh but ade dgr citer ada yg dibuat dr air kencing plak..ntah laa
aida, wah bagusnyer kat sana pon ada eheh
tak pedas ke fara letak cili? muaz boleh makan?
ika, tak pedas..muaz sgt layan benda yg ada rasa spicy sket dr plain jek
Post a Comment