Sunday, August 29, 2010

Homemade and Instant Murtabak

Susah benar nak cari penjual murtabak yg cuci telur kat KL ni. Kalau kat Kulim mmg sume penjual cuci telur, siap depa iklankan "Telur Dicuci". So dah tekad nak kene gak buat murtabak sendiri, lgpon en abg dah request. Akhirnya google2 dapat la resipi murtabaknyer disini.


Murtabak segera

Bahan-bahan:
100gm daging cincang
1 biji bawang putih dicincang
1/2 biji bawang besar potong dadu
2 biji kentang dipotong dadu
Sedikit lobak dipotong dadu
Garam secukop rasa
1 sudu setengah rempah kari
Daun bawang
2 biji cili besar dihiris ( optional, kami ni suke pedas)

Kulit Popiah beli siap dr supermarket yg saiz besar
Telur - 2biji

cara-cara:
1) Tumis bawang putih dan bawang besar dan goreng sampai naik bau
2) Masukkan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air
3) Masukkan daging dan kacau sampai empuk
4) Masukkan lobak dan kentang. Kacau sampai masak. kalau kering sgt letak sikit air. Last sekali taruk cili hiris
5) Bancuh telur dan masukkan campuran daging dlm telur
6) Letak inti murtabak dalam kulit popiah dan liat menjadi segiempat. Lipat macam popiah
7) Goreng dengan minyak yg sedikit.

Tak sangka rupanya mudah aje buat Murtabak. @ hari berturut aku buat. Hari ke-2 tu aku buat banyak sebab makcik aku sekeluarga datang. Jadi kami berbuka reramai skali ngan my family di rumahku. Tak sangka plak dpt host berbuka puasa utk 3 keluarga secara adhoc semalam. Alhamdulillah ;)

Ok lps ni tunggu plak aku nak share my next 2 cookies: Tart Nenas Gulung dan Cornflakes Crunchy.

Aish petang ni masak apa ek. Dah sangap ni sbb everyday memasak. Ish tak dpt bayangkan kalau dh jadi surirumah, maunya ilang idea nak masak apa..

7 comments:

sikulat said... Reply To This Comment

kitorang aritu goreng ngan minyak sapi.. (utk rase yg lebih yummy ngan nak bagi kulit popia tu tak jadik rangup).. tips abg ipar kite...

Farra said... Reply To This Comment

semah...ooo..kite dah bertahun2 tak guna minyak sapi sbb isu halal haram itu..dah halal ek? tq

sikulat said... Reply To This Comment

ntah.. kite takpasti brand ape gune.. nnt kite check.. ehehhe.

Farra said... Reply To This Comment

semah..ok tq..nnti inform balik ekkk

Hanis said... Reply To This Comment

aduh...sedapnyaa..

thanks farra...kita mmg cari resepi murtabak nih...tp sebab awak dh try kan..lebih afdhal ler guna yg awak dah try ni...

thank u bebeh :) !

p/s: ha..ah isu basuh..hari tu en.H tanya org jual burger basuh telur tak...dia jawab.."kan dah bersih ni"...tak yah basuh pun...hahahhaha

UmmiQais@iKa said... Reply To This Comment

kita jumpa org jual murtabak yg pakai telur dah berbasuh di Pasar Ramadhan Tmn Rasmi, Ampang

Minyak Sapi apa yg halal..arituh kita beli brand Windmill manufactured by Uniliver (head office kat Menara TM) ada logo halal..tak sure betul2 halal ker tak..

huhuhu..kita nak wat biskut arab nih..perlukan minyak sapi yg halal...

Farra said... Reply To This Comment

hanis, so agaknye mmg bukan muratabk je telur tak cuci, yg lelain pon ie burger, roti john etc..erkkk

ika, wah bagusnya kat ampang dah ada! sure la ramai org beli kar die nnti

oo ok..kalau gitu mmg boleh la layan minyak sapi tu..eh ramainyer org buat biskut arab thn ni ehehhe