1) Carrot and potato puree
2) Peach puree

Buah- epal/peach
Sayur - broccoli/potato/carrot
Sedikit air
Cara-cara:
1) Buang kulit buah / sayur
2) Potong kecil-kecil
3) Masukkan air sedikit ke dalam periuk dan masak dengan api kecil sampailah lembut
4) Blend finely
5) Bahagikan dalam bekas kecil-kecil
Cara menyimpan:
1) Masukkan dalam bekas tupperware kecil/bekas dadih/botol avent
2) Utk stok 1/2 minggu, letak bahagian atas ( freezer)
3) Utk digunakan keesokan harinya, letak bahagian bawah saje
Cara memanaskan:
1) Alihkan frozen baby food dr pintu atas fridge ke bawah sehari sebelum hendak digunakan
2) Jika dari bekas dadih, alihkan dulu puree ke botol avent. Then baru panaskan guna air panas / warmer
3) Jika dalam bekas avent, terus je panaskan guna warmer / air panas
4) Jika makanan terlalu pekat, boleh tambah air panas sikit / susu badan fresh dr ibu. Hehe. susu fresh ibu ni i like!
Muaz setakat ni senang nak makan...huh legaaa..penat mama mmg berbaloi-baloi.
Story kat Melaka, esok citer ek? :)
5 comments:
rajinnye...
good job mama!
cantekkk laa puri tuh..nampak smooth sungguh...
pssttt...jgn lupa selawat byk2x masa buat puri tuh...ade 'nilai tambah' gitu ;)
bestnyee.. teringat time athirah makan puree2 ni dulu. hari2 dok blender. sampai jiran sebelah pon tegur blend apa pagi2 buta? kehkehkeh ;p
kakct~ berkorban apa sahaja
hanis~insyallah tq for reminding
fateh~akak tak blend pepagi buta yer :)
hihihi dulu kitorang selalu wafiy nye puree :P
Post a Comment