Tuesday, February 2, 2010

Solid food week 2 menu

Penat penat pon dek kerana percutian di Melaka, mama gagahkan gak siapkan home made bby food for lil muaz. Siaple stok utk 4 hari minggu ni dan menu this week:
1) Carrot and potato puree
2) Peach puree
Bahan-bahan:
Buah- epal/peach
Sayur - broccoli/potato/carrot
Sedikit air

Cara-cara:
1) Buang kulit buah / sayur
2) Potong kecil-kecil
3) Masukkan air sedikit ke dalam periuk dan masak dengan api kecil sampailah lembut
4) Blend finely
5) Bahagikan dalam bekas kecil-kecil

Cara menyimpan:
1) Masukkan dalam bekas tupperware kecil/bekas dadih/botol avent
2) Utk stok 1/2 minggu, letak bahagian atas ( freezer)
3) Utk digunakan keesokan harinya, letak bahagian bawah saje

Cara memanaskan:
1) Alihkan frozen baby food dr pintu atas fridge ke bawah sehari sebelum hendak digunakan
2) Jika dari bekas dadih, alihkan dulu puree ke botol avent. Then baru panaskan guna air panas / warmer
3) Jika dalam bekas avent, terus je panaskan guna warmer / air panas
4) Jika makanan terlalu pekat, boleh tambah air panas sikit / susu badan fresh dr ibu. Hehe. susu fresh ibu ni i like!

Muaz setakat ni senang nak makan...huh legaaa..penat mama mmg berbaloi-baloi.
Story kat Melaka, esok citer ek? :)

6 comments:

CT said... Reply To This Comment

rajinnye...

Puan Hanis said... Reply To This Comment

good job mama!

cantekkk laa puri tuh..nampak smooth sungguh...

pssttt...jgn lupa selawat byk2x masa buat puri tuh...ade 'nilai tambah' gitu ;)

p!nkerton said... Reply To This Comment

bestnyee.. teringat time athirah makan puree2 ni dulu. hari2 dok blender. sampai jiran sebelah pon tegur blend apa pagi2 buta? kehkehkeh ;p

Farra said... Reply To This Comment

kakct~ berkorban apa sahaja

hanis~insyallah tq for reminding

fateh~akak tak blend pepagi buta yer :)

Pink dan Biru said... Reply To This Comment

hi mummy...come visit our little shop http://pinkdanbiru.blogspot.com See ya!

Zuedin said... Reply To This Comment

hihihi dulu kitorang selalu wafiy nye puree :P