Sunday, January 3, 2010

Yee Mee Kung Fu

Yee Mee ni mmg my feveret. Suka sgttt yg kuah putih berbanding kuah itam (sizzling). Kalu beli kat gerai maunya harganya sekarang RM4.50/RM5. Buat sendiri mmg sgt jimat sbb sebungkus Yee Mee baru RM2.60 ada 5 ketul mee. Jom layan resipi utk 3 dewasa mkn :)


Bahan-bahan:

Yee Mee kering (jenama Win ada tanda halal)

5 ulas bawang putih-tumbuk halus
2 ulas bawang merah-tumbuk halus
1 kiub stok ayam ( no added msg)
Ayam potong dadu
Sotong
Fishball
Sawi
Bunga kobis
Lobak
2 biji telur
Cili padi (optional)
Garam secukup rasa
Sedikit tepung jagung

Cara-cara:
  1. Didihkan air secukupnya dlm periuk hingga mendidih dan masukkan kiub stok ayam & bawang. Kacau
  2. Masukkan semua bahan basah ie aam, sotong, fishball. Kacau sampai masak
  3. Masukkan sayur, last skali sawi
  4. Masukkan garam dan cili padi potong ( sbb malas buat sambal kicap)
  5. Masukkan telur.
  6. Bancuh sedikit tepung jagung dgn air dan masukkan dlm kuah utk pekatkan kuah
  7. Tuang kuah atas yee mee dlm mangkuk
Lepas pepagi smalam mkn Yee Mee, tengahari kami ke kenduri saudara ke bgn terap konvoi 2 kereta. Tenang je suasana kg. Siap dpt tapau lauk kenduri so mlm dh takyah masak. I like he he :)

Hari ni ni lepak umah je. Dapat la masak bubur jagung n lauk pauk yg hebat sket utk lunch . Alhamdulillah. Pagi tadi 2 cleaner indon sudah dtg 2 jam kemas umah, bersihnya umah :)

Oh ya, on the last day of work for year 2009, keteku tercalar ..nampak jelas juga. Day be4 that tade apa2 pon. Seingatku, mmg aku tade langgar hape2 setakat ni, kalau parking mmg cukup berhati -hati. I guess kete seblah kuar parkng terkena sket keteku kot. Ku redha je...

No comments: