Tuesday, January 26, 2010

Solid food @ 5M2W

Curi gak masa nak updet blog toniite! bz, sibuk, tiada maid, penat etc bukan alasan utk tidak mengupdate blog! wakaka

Mama can't wait till Muaz turns 6 MO! So last week dah start buat Baby Food ~ homemade dan asli dari air tangan Mama for my lil Muaz. Mudah aje, for starting Mama buat 2 jenis : Fine Rice Cereal and Fine Apple Puree. So lunch Muaz makan Beras dan dinner makan Apple. As usual practice to Kak Wadah sebelum ni, Mama buat stok utk seminggu sekali sahaja. Senang kan? Bukan malas tapi efisien :p

~ rice cereal

~apple puree

Yessza..Mama suka BreastMilk and Homemade Baby Food..sbb berkhasiat dan sgt menjimatkan wang..Mama nak early retirement! ( ergh kesitu plak :p)

Update sket bout Muhammad Muaz:
  1. Sudah laju menyusur ke seluruh rumah ( dah pandai kejar makanan, contohnya telah menjatuhkan sebotol ribena dan bermandi ribena )
  2. Sudah naik walker dan ke hulur hilir menarik barang sana sinun
  3. Sudah pandai kembang tangan bila nampak Mama ( minta dokong ler tu)
  4. Gigi belum ada :)
Apa plan hujung minggu ni eh? Cik abg kata nak belanja oliday kat Tiara Beach Resort, but I just don't have any feelings for oliday la.. maybe sbb nak latih tubi Abg Mus'ab membaca everyday! mmm..ntah la labooo

btw, dah lama bangat tak jenguk blog kengkawan...bz sgt ngan kerja...so 8.30-5.3o mmg kerahan tenaga abeh ngan koje sbb tahu je la kalau boleh mommy ni mmg on time nk balik umah....lunch ngan kwn2 pon tak sompatt...nnti i catch up balik la blog kengkawan cuti hari wilayah :)

14 comments:

Anonymous said... Reply To This Comment

Интересная тема, Спасибо!

Спасибо. Прочитал с интересом, и вообще полезный у Вас блог

Ummu Auni Afif said... Reply To This Comment

latih tubi mus'ab? mus'ab dah pandai kan? aku duk latih tubi auni...kesian dia. bila ntah nak start dgn afif

y@tipruzz said... Reply To This Comment

ko guna green apple ke farra? nmpk kehijauan. aku guna red, so my puree kecoklatan gitu hehe

y@tipruzz said... Reply To This Comment

beb, pegi je holiday..weekend getaway je kan, tp bwkla buku skali..so night time bley latih tubi sambil tgk tv kat hotel :)

aku gi feringgi..akan bwk exercise book idlan skali hihi

ina said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... Reply To This Comment

Salam Farra,

Hope u don't mind for some advice coz I'm also concern for your lil Muaz. Jgn guna walker... MERBAHAYA.

2nd,green apple kan masam. Ikut kajian, makanan masam2 nie tak baik utk perkembangan minda kanak2.
Kalau boleh gantikan dgn makanan2 sunnah e.g kismis, badam (this is excellent for brain), krma, madu dll. More infos in the internet.

y@tipruzz said... Reply To This Comment

yep actually aku pun agree pasal green apple tu. Too acidic for babies...even tods pon not encourage to eat green apple.

Farra said... Reply To This Comment

eni~mus'ab lom pandai baca maaa

yati~nope, ku guna apple merah..kali ni kaler dia tak gelap pulak, ntahla lighting kamera kot...epal hijo buat buat pie aje ada la

ano~ thanx for ur advise...i used walker dr anak no 1 sampai la no 3 ni..bahaya tu kita yg kene be extra careful..ha bagus gak taruk kismis dlm epal tu..i used apple merah ok

Anonymous said... Reply To This Comment

farra..share sket camana nak buat bebenda tu...my first son semua beli...tapi kalau homemade of course lagi bagus..storage macamana? masuk peti ais mcm biasa ker?

Farra said... Reply To This Comment

ano~ok2 later will share..dh ada kwn request pon tq

Anonymous said... Reply To This Comment

Спасибо за пост. Позновательно.

Anonymous said... Reply To This Comment

А я считаю, что все это верно и очень точно подмечено! И таких мелочей можно накопать тысячу.

Anonymous said... Reply To This Comment

я бы кое-что добавила, но по сути сказано все

Anonymous said... Reply To This Comment

Огромное спасибо