Tuesday, December 1, 2009

Tragedi lucu balik kg~ Aidiladha 2009

Rancangan awal memang nak beraya di N9 sekeluarga. Namun allah yang menentukan segalanya. Adir iparku kene denggi , so alkisah setiap hari Cik Abangku dan abag ipar/kak ipar bergilir hantar dia ke spital untuk amik darah & masuk air.

Pagi Jumaat tu nampak adik ipar nampak cam sihat sket, so ingatkan kami boleh balik semuanya. So masa bby Muaz behave aku buat Brownies! (klik utk resipi) di pagi raya yg hening..chewahh. And brownies~ this is the only pic for this Eid okeii.

Jumaat lunch hr my parents n adik dah leaving home naik kete wira, bawa sekali anak-anak besarku tanpa bekalan baju&susu. Ingatkan aku dan suami akan menyusul. Alih-alih adik ipar kene masuk air drip 3 jam dan suami kata dia tak dapat balik. Aku call my parents untuk tunggu tepi Jln Kuching dan aku pon menyusul. Barang-barang semua kami alihkan dalam keteku sbb besau. Dah siap sume, dah tade orang pulak boleh drive kete auto! dah sudah! BBy Muaz ni salu nak gayut je ngan aku! Waduh. Aku drive juga...lps tu kene stop sbb kene nyusukan bby. Lepas tu adik aku kata biar le dia bawa sbb katanya penah bawa kete auto. So aku pon tukar ngan dia. Mak aku tak confident. Then lps bby ok, aku drive semula. Bila aku drive bby muaz mula buat aksi hitu hini. So tukar balik driver! Dan adegan tukar-tukar pemandu ini berlaku hingga kami sampai dengan selamat di Pilah! Diselang seli dgn hujan lebat. Macam drama la pulak...haha! lawak... lucu macam-macam ada...

Abg dan adik ipar beraya di KL tanpa kami..makan pon Domino pizza delivery . Cian depa. Ish ish. Rezeki juga tuh. Lg sian org afrika tak makan.

Sabtu lunch time kami dah pulang sbbnya kat kg tade bekalan ayor...susah le kita ada budak kecik nak mandi, nak buat susu etc, sume nak guna air bersih. Sampai KL je , lepas solat zohor terus ke kenduri Kak Suhaili di Masjid Wilayah. Hujan lebat! Biasala kami antara tetamu terakhir. Siap dapat bekal nasi minyak bawa balik, so mlm tak payah masak. Aku pon penat..banyak nak kene kemas :D

Ahad my birthday. Ku diserang sakit perut ntah knape so baring baring saje memalaskan diri aje. Semalam cuti & dating wif hubby. Entrynya kemudian pulaks. Pantuan 2 kerat " Umur udah Tua, anak baru Tiga" :p

5 comments:

sikulat said... Reply To This Comment

raye kami pun ntah ape-ape aje, kitorang baru makan lemang semalam.. (itupun sbb ibu mertuaku pesan delivery kat abg ipar dari ipoh mali itu lemang)

pagi raye.. wat nasi goreng ngan pi bakar sate segera beli kat tesco.. hehehhe

oh.. rindunye suasana beraya di kampung.. (huhuhuh)

Farra said... Reply To This Comment

semah, sib baik la ada gak nasi minyak hari sabtu ehh..eheheh ..yg penting makanan tetap ada bukan cam org tak dpt mkn kat afrika (--> perut kami ni tetap boroi ekek :p)

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

alahaii.. bestnya pantun... saya balas la.. lagi tiga tahun jejak angka tiga, satu baby pun belum ada :D

ShaFiAti said... Reply To This Comment

happy besday farra...semoga dipanjangkan umur dah dimurahkan rezeki sokmo...ok tu dah 3 anak...akak baru 2..hihihi

akak raye hj thn ni pun tak sihat...diserang cirit birit n sakit perut...so, mkn pun berjaga2..hihihi

Tyha said... Reply To This Comment

Sedapnya Brownies!...
Bila baca pengalaman Farra ni...akak teringat masa drive sorang tanpa abah budak2 ni...balik Keratong.Masa tu Naufal baru setahun lebih.Masih menyusu....memang kejap2 berhanti tanya dia nak susu x? Sebab dia dok dlm baby seat...susah juga nak BF.Memang kena berhenti.Alhamdulillah sepanjang jln dia ok je.X mahu susu langsung sebab dok minum vitegen! Mcm kes baby muaz...x dapeklahkan...sbab susu gantung...;)