Thursday, August 13, 2009

Tinjuan di Bhgn Paed .....

Doktor Azam set another appointment to check on the jaundice level of our lil Muhammad.

Hasil check - up umur Muhammad 5 hari:
  • Jaundice: Ada sedikit hasil ujian darah
  • Rawatan: Kerapkan penyusuan badan
  • Berat bayi: 3.45kg ( naik 120gm)
Disini ingin aku kongsikan sedikit tinjauan di bahagian Paed PMC. Keadaan agak sibuk pada hari Selasa lepas dimana ramai kanak-kanak tidak sihat akibat demam, selsema, batuk dan kebanyakkan mereka menggunakan topeng muka. Kesian btol. Memang sekarang ramai yang tidak sihat. Oleh kerana itu sepanjang 3H2M di hospital selepas bersalin, kami langsung tak bawa Mus'ab dan Mawaddah ke hospital menziarah adiknya demi kesihatan dan keselamatan mereka.

Bersama-sama kita berdoa demi kesejahteraan semua. Tips ini saya kira berguna juga.

6 comments:

ummi said... Reply To This Comment

ampang puteri mmg ban trus under 12 datang melawat.

jaundice tu, feed susu banyak2. mgkn akan naik tp teruskan feeding. Iman dulu kena breastmilk jaundice. mkn dia hisap nenen, makin kuning. paed kata not to worry. sebulan dia kuning. he advised akak jgn makan jamu.

Farra said... Reply To This Comment

k.tie~wah..elok terus ban...kat PMC blom ban lg..itu la keep feeding..baby pon kerap berak dan kencing

CT said... Reply To This Comment

hmm kat spital kak ct masuk kelmarin pun xde plan ban bebudak...tapi bebudak sakit pun ramai..so camne die nak recognize budak tu sakit ke budak tu x sakit....err faham ke ek? ke pening? ehehehe

jumpe dr azam ek? he's so funny kan...ketawa je keje die

Tyha said... Reply To This Comment

Teruskan susu badan...inshaallah ok.Akak dulu...masa Naufal seminggu berkampung kat hospital...Naufal kena violet lamp atas dan bawah.Hem...kalo ikut doktor dia x kasi makan ikan haruan dan jamu...tu salah satu sebab anak kuning,sebab dua benda ni panas.

Farra...better bengkung at least 20 hari...nanti nyesal kalo perut x berapa nak kempis.Mcm akak masa naufal mngelat bab bengkung la ni nyesal spare tayar x leh nak cover...kekekekeke.NK kena tunggu lagi sekali baru leh repair...tu pon kalo lemak nak hancur le..;)

Farra said... Reply To This Comment

kct~faham maksud akak tu hehe

k.tyha~ ikan haruan in tablet pon tak boleh ke ek? kalau camtu sy stop kejap la kot, masih berbengkun lg di siang hari, mlm pulak baru mlm td mengelat sbb rimas benorrr

Hilmi & Faeizah said... Reply To This Comment

aah..jgn makan dulu jamu2..table haruan tu...halia..benda2 panas akan naikkan kuning tu..dulu mase burhan kuning, kami beli sengkuag cina..parut halus2..perah air dia..tapis..dan bagi minum kat baby..insyaAllah turun kuning dia tu