Monday, August 3, 2009

Agar-agar pandan

Bahan-bahan:
Santan sepeket ( beli dr pasar pagi RM1)
Agar-agar serbuk 1 bungkus
Gula 1 cawan
Telur dua biji
Daun Pandan 5 helai - di blender dan diambil patinya
Air secukupnya - saya anggar lebih kurang 1.5L

Cara-cara:
  1. Masak air, campuran pati daun pandan dan serbuk agar-agar dalam periuk
  2. Masukkan gula dan masak sehingga gula hancur
  3. Dalam mangkuk kecil, pukul sebati pati santan dan 2 biji telur. memandangkan pati santan itu pekat saya tambah lagi sedikit air (anggaran 300ml)
  4. Akhir sekali, masukkan campuran pati santan ke dalam periuk. Tak perlu kacau sangat. Matikan api dan tuang ke dalam loyang.

Terlebih kacau menyebabkan agar-agar tak nampak 2 bahagian lor...Agar-agar pandan ini tidak menggunakan sebarang pewarna atau perisa pandan. Next time, boleh guna lebih sikit daun pandan untuk menguatkan warna hijau tersebut. ;) Kebetulan mak Ndak sekeluarga berkunjung ke rumah hari ni, so adalah makanan hendak dijamu. Cream caramel pulak lepas ni ok tak?

Jalan lagi ke padang permainan..bagi latihan preggy's mom. Gambo Sabtu petang....

Sekarang...teringin nak buat Cream caramel tanpa telur.....erkk....

2 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

sedap ke caramel tanpa telur?

ko tau dak, antara benda yg aku paling fail nk masak is agar2..mesti keras la, kurang manis la, etc. So i never jamu ppl with my home-made agar2 akakakaka

Farra said... Reply To This Comment

tatau la yati..tak pernah try...cam menarik je tgk review...jimat la telur sket kui kui

aku pon sama...pernag gak terjadi agar2 lembik...byk try n error