Wednesday, May 6, 2009

Bayar zakat melalui Kad Kredit?


Petikan dr Utusan Malaysia hari ini. Dah susah sangat ke nak bayar zakat sekarang ni? Rasanya mudah je ada banyak cara macam kaunter bank & online banking.

Yang menjadi persoalan kepada saya, bagaimana jika individu tersebut berhutang kepada syarikat Kad Kredit bagi setiap bayaran Zakat beliau?. Hmm..nak kene tanyer pendapat Uztaz Zaharudin ni. Hm...apapon, I don't like itu Kad plastik.

Untuk berita belah bawah tu, ha..saya setuju! Zakat pendapatan diwajibkan! What say u my dear friends?

12 comments:

Ummu Auni Afif said... Reply To This Comment

memanglah zakat tu wajib, tapi ada orang masih rasa tak wajib atas diri dia, heh..

lagi satu kan, aku ada dgr org ckp kalau potong zakat bulan2 tu mungkin tak cukup haul la pula..better byr lump sum..mungkin la kut

Farra said... Reply To This Comment

eni~ada org sanggup bayar income tax aa kot dr bayar zakat

bayar bulan2 tu bagiku cukup insyallah as long as bila ada increment je kita gi update kat lembaga zakat..tatau la benor ke dok..pendapatku je tu

sikulat said... Reply To This Comment

bayar bayar.. *sekian pendapat saye*

Anonymous said... Reply To This Comment

Bagus lah kalo zakat diwajibkan. Lgpon takde ape pon rugi sbb nanti tax minus zakat. Lagipon zakat ni utk org Muslim, so rasanya lg berbaloilah kan berbanding bayar tax. At least membantu membangunkan ekonomi org muslim.

Bayar zakat melalui kad 555 ataupon kad hutang tak setuju lah. Mungkin ulama' patut bahas lebih lanjut. Tak pasti mcm mana bayar zakat guna cara berhutang.

- deman

Anonymous said... Reply To This Comment

Pembetulan
===========
Baca balik artikel tu ckp kad debit, ,mungkin ok lah sbb kad debit tak macam kad hutang kan. Potong direct dr akaun.

-- deman

Cikgu Pruzz said... Reply To This Comment

Kalo ikut logik mmg mcm tak cukup haul sbb kita kira awal2. Even kalo ikut setengah pendapat, bayar online pon taleh sbb akad tu cam tak complete. Tapi dah badan berwajib kata sah, kita pegang je la kot..

Satu cara nak elak terkurang bayar is maybe tolak bulan2 tu lebey sikit dr yg patut kite bayar so that kalo terlebey bayar kire sedekah la..Baik bayar zakat terlebih dari bayar tax terlebey :)

Sesapa tau tak Non-muslim boleh tak tolak zakat bulan2 tuh? Ada member ni chinese nak buat..Dia pon tau zakat ni utk charity, better than bayar tax yg kegunaannya diragui...Tak sempat nak tanay PZS lagik

ShaFiAti said... Reply To This Comment

tapi if tak cukup yg kite potong bulan2 tu kan..kite tambah la byr cash/lump sum for the balance tu by end of the year...

furthermore, when you get bonus/esos nyer duit, byr la terus zakatnyer...then takdela jadi issue zakat tak cukup n end up tax lebih plaks..

betul tak kwn2?

y@tipruzz said... Reply To This Comment

yaa setuju ngan sue :)
Bayarla lebey at the end of the yr kalo rasa terkurang potong monthly tu.

i think charge from debit card ok kot..bukan berhutang so long as dlm acctn tu ade duit :p

Tyha said... Reply To This Comment

OOoo...debit dari akaun by month kira ok gakkan.Akak gaji sikit,kira lumsump pon sikit je kena zakat..;)dah dua tahun ni every end of year gi pusat zakat kat ofis ni...memang soh dia kira lebih.Sebab gomen ni...biasanya bonus sama je tetiap tahun..naik gaji pon ststik je setahun..:)

Farra said... Reply To This Comment

ye la kawan-kawan..dia tulis debit kad ...baru ku tahu mastercard pon ada debit K eh?

pruz~utk non muslim i suggest dia buat monthly tolak MAKNA ( i did ) atau badan lain cam Badan Penjagaan Haiwan Liar ( nama rasminya ku lupa)yang boleh dikecualikan cukai

sikulat said... Reply To This Comment

ooh.. ya btul.. includekan sekali bonus pun tolakkan auto utk zakat.. buat sakit ati aje pcb kena potong arituh.. hinss hinsss..

cikgu pruzz said... Reply To This Comment

Dah dapat jawapan dari LZS. Tak boleh tolak zakat utk non-muslim