Sunday, August 24, 2008

Kisah agar-agar

Malam Sabtu saya mencuba resipi Puding Permata dengan niat nak bawa ke rumah HanyZainal. Tak sangka pula hari Ahag pagi masa nak potong, agar-agar yang warna cerah tu lembik. So apa lagi kite kene la ammend sket. Jam 10am bila kedai kek buka jek, saya gi beli dulu Swiss Roll...so tengok la apa saya buat:

Rupa agar-agarku dalam loyang..cantik..sedap..but lembik
Swiss Roll dipotong dan disusun rapi

Lepas tuang agar-agar, saya susun pula buah peach.So, tara..jadilah dia Triffle Permata :) hehehe...

Sedang mengidam white souffle bentuk square sebab nak buat Bread & Butter pudding nampak lebih cantik. I only have yang circle shape jek. Tengok rangkaiannya disini sangat mengujakan!
Kata mana ada sales sekarang ni??

P/s-Saya dah start kongsi resipi kat myresipi.com ;) BTW, my recipe Banana & Oat muffin ada kontroversi pulak eheheh

3 comments:

`Ain said... Reply To This Comment

kami kadang2 kalo tak sempat cari swiss-roll, alternatifnye 1) triffle base biskut apa2 yg ada, marie or oreo ke. 2) masak agar2 baru ,biar pekat dlm periuk asing, then cairkan balik agar2 yg lembik tu, then add in agar2 yg baru. maka, keras la dia.

`Ain said... Reply To This Comment

lupa lak..ikea byk sgt jual rectangular dish tu.akak beli dlm RM16 sebijik.ada yg clear glass.ada gak yg porcelain in white, black and blue tak silap.

Farra said... Reply To This Comment

wah..bagus la idea tu..btw, best jugak kalau dpt pi ikea..kalau akak pi, inform ekk