Sunday, March 9, 2008

Investment Self-Checking

Pelaburan pertama saya?

ASB.

Tahun berapa tu?

Dah lama sangat masa tahun 1998 kot.

Pelaburan yang ada sekarang?

Ada 2 aje, iaitu ASW dan Public Ittikal. ASW nak gi tutup bulan ni dan pindah semua masuk UT.

Pelaburan akan datang?

Insyallah dalam masa terdekat , saya ada 3 sasaran pelaburan.

Mengapa saya membuat pelaburan?

Untuk mengukuhkan kedudukan ekonomi dan menjadi kaya untuk masa depan.

Mengapa anda nak menjadi kaya? Or in English, Why you want to be rich? (latihan Chapter 3 dr buku ‘Secrets of Self-Made Millionaires”:

1. Buat umrah dan haji (buat masa ni dah cukup nk buat haji tapi tunggu hubby cukup fundnnya ;) )

2. Wang yang cukup setelah bersara (retirement fund)

3. Wang yang cukup bagi perbelanjaan pendidikan anak-anak (5 orang insyallah) (education fund)

4. Bersara awal

5. Melancong bersama keluarga ke beberapa tempat menarik

6. Membantu keluarga dan individu yang memerlukan (kagum dengan orang kaya-kaya yang banyak membantu seperti Tan Sri Syed Mokhtar)

7. Kehidupan yang tenang dan tiada tekanan

Note: Saya baru sampai chapter 9 out of 20. Adam challenged me to finish the book in 10 days or less. Today is on day 3, quite slow huh? :D banyak gangguan + surfing + update blog + election + selsema + batuk teruk.

Rasa macam nak tag any bloggers. Sila sila.

3 comments:

hanis said... Reply To This Comment

seronok baca pasal orang nak kaya nih...hehehe...InsyaALLAH berkat doa dan usaha....semuanya akan tercapai.

P/s:kalau kami berdua plak,hari-hari dok dengar "the secret".Pastu perkataan yang tak bleh tinggal is "tarikkk..jgn tak tarikkk" hehehe....Law of attraction tak bleh tinggal :P

Farra said... Reply To This Comment

itulah hanis, pelu fokus, komited & berdoa ;)

the secret tu buku ker?

Akinol said... Reply To This Comment

See Here