Tuesday, February 5, 2008

Cream puff

Cream puff
200ml water
95g butter - room temperature, slice into 1cm
130g flour
4 eggs
Cara-cara:
1. Ayak tepung dan ketepikan
2. Pecahkan telur dan pukul seditkit
3. Letak butter dan air dalam satu periuk dan panaskan pada suhu sederhana hingga mentega cair. Alihkan dari stove.
4. Tambah tepung dan kacau sebati.
5. Panaskan atas dapur semula seketika dan alihkan dari dapur
6. Masukkan telur tadi dan kacau sebati. Biar sejuk sedikit sebelum masukkan dalam piping beg. 7. Gunakan nozzle bulat atau bintang saiz besar dan paikan atas loyang pembakar yang telah disapu marjerin.
8. Spray sedikit dengan air atas permukaan cream puff tadi sebelum dibakar
9. Bakar pada suhu 175 selama 25-35 minit atau selalu tengok ove. Kalau cream puff telah bertukar warna perang keemasan, dah siap la tu.
10. Sejukkan dan masukkan custard cream

Custard cream
1 tablespoon flour
1 tablespoon cornstarch
4 tablespoons sugar
200ml (1 cup) fresh milk
1 egg (L size)
1 tablespoon butter
Cara-cara:
1. Campurkan tepung, gula dan susu kedalam periuk kecil dan kacau sebati
2. Panaskan atas api kecil
3. Masukkan telur dan terus kacau sehingga pekat. Jangan besarkan api.
4. Masukkan mentega dan kacau sehingga pekat
5. Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam cream puff yang telah dibakar.

Cream puff di atas menggunakan nozzle bintang/rossete.

Entry khas untuk Ifah. Selamat mencuba! dah due 1 week eh

2 comments:

hanis said... Reply To This Comment

menarik juga untuk dicuba! :)

Farra said... Reply To This Comment

hanis, cuba jgn tak cuba!!
jom join baking class gak
ehehe