Wednesday, March 14, 2007

Denggi

1 Mac, Khamis aku mula demam. Mawaddah pon demam. Mwdh cepat sembuh sehari je demam.|

8 Mac, Khamis. Demam genap seminggu. Dah 5 kali g klinik. Suhu badan memang panas tahap gaban. Badan dah tak tahan, so kami minta referral letter untuk ke Hospital. Sampai aje DSH, terus Dr buat X ray, urine test & blood test. Hasil ujian, mmg sah denggi. Aku kuatkan semangat untuk tinggal di wad. Berperang dgn perasaan sbb tak dpt nk bayangkan aku akan tido tanpa Mawaddah yg masih menyusu. Jam4.15ptg Abg balik untuk ambik kids & uruskan hal2 di rumah. Semua Abg lakukan seorang tanpa bantuan MakAbah sebab mereka pon demam. Mlm tu aku tak tido langsung. Asyik ingat umah. In betwn, aku tak lupa memerah cam biasa tp sume susu aku buang aje.

9 Mac, Jumaat. Platlet turun lg. Abg sampai jam 11 pagi. Abg bawa sup ketam. Beberapa kawan ofis datang melawat. Berjaya juga mereka kesan wad aku even aku tak bagitau. Abg teman sampai jam 5 ptg. Lps maghrib aku asyik berendam air mata ingatkan Mwdh. Sib baik ada buku La Tahzan bantu pulih semangat. Mlm tu aku berjaya tido dgn bantuan pil tido. 1st time amik pil tido.

10 Mac, Sabtu. Abg dtg bawa kids. Aku rindu sgt kat kidz sebab dah 2 hari tak jumpa depa. Kids teman aku sampai lps Maghrib. Hari tu aku tak menangis sbb happy sgt dpt jumpa depa. Mlm tu aku berjaya tido gak dgn bantuan pil tido.

11 Mac, Ahad. Tak sangka aku ada orang melawat. Thanks YatiPruz N ZaridFahmy. Lagi tak sangka bila Dr kata Pletlet naik sket & aku bleh kuar Wad. Jam 12 drip dah cabut, tp kami tunggu bill settle punya lama. Jam 4.30ptg baru kuar Spital.

12 Mac, Isnin. Kidz aku hantar gi umah babysitter sbb badan rasa belum kuat. Tido je yg byk. Sebelah pagi, orang kementerian mai cek rumah & sekitar kawasan umah jiran. Rumah kami ok. Few rumah jiran depa jumpa tempat aedes membiak. Be4 maghrib depa mai lagi utk Fogging satu rumah & sekitar rumah jiran. Huh baunya sampai today ada lagi.

13 Mac & today. I spent my time with my kids. Bila Mama jaga, nampak sume terurus. Anak mandi elok, makan elok, belajar elok, dinner pon siap cepat Abg gumbira ;) Seronoknya. Esok tinggal sehari lg MC
Insyallah Jumaat mula kerja.

Pengalaman kali ni mmg sukar nk dilupakan. Aku tak pernah masuk wad kecuali bersalin. Bersalin pon kejap aje 2 nite stay. Then, tak pernah pisah tido mlm ngan Mawaddah sejak dia dilahirkan. Kalau outstation pon angkut skali. Then, tak penah makan pil tido. Huh hasilnya mmg memuaskan, rasa macam sehari tidur even baru tido 5 jam ;)Benornya aku risau nak amik pil tido. Aku kata kat Nurse, takut2 kot terbuang air atas tilam ker..drip air abeh aku tak sedar ker..rupanya semuanya masih sedar walau tido nyenyak. Lg satu DSH ni selesa jugak compare 2 spital yg aku dok be4 this. Anak ke 3 nanti leh bersalin sini kot Abg?
Mmg sengaja tak inform kawan2 sbb nak rest. Call pon aku tak layan, sms je layan. Sorry eh.
Syukur semuanya dah berakhir. Syukur sgt Mawaddah tak kene Denggi. Mama kene sorang pon dah cukup. Mama redha.
Ups, dlm ujian ni ade juga terselit good news.Nur Mawaddah dah mula berjalan. Mmg kene sgt dgn target Mama dia, nk jalan sebelum setahun ;)

9 comments:

Fitri & Nazihah said... Reply To This Comment

Farah, welcome back... x aper, dugaan Allah... Ogy until now x ok lagi jangkitan kuman kat paru2... But now dah tak serious mcm last week... Now Aqilah pulak batuk & yang paling kritikal, susu ogy dah kering.. Frust giler.. Lagi satu, sori ogy tak dtg melawat coz ogy & family tak sihat... Husband baru masuk keje hari nie coz demam... Yang paling kesian Aqilahlah, coz mama & ayah dia dua2 demam... Wan Aqilah pun demam... Hari nie baru boleh bangun... Ok, farah jaga diri yer... Kalo fara tau pil2 @ petua2 nak aderkan susu badan semula bagi tau yer...
For mawaddah yang comel; tahniah dah pandai berjalan...

siku|at said... Reply To This Comment

moga-moga dah sehat dah. Kami baru je tahu hari selasa. dan kuar spital pun rupenye orang demam denggi nih hehehe..

Agaknye Mawaddah demam, nak dapat jalan la tuh kot.. TAHNIAH utk si kecik.. errmp.. cakap pasal BF, si Atiqah masih lagi BF smp la nih.. hehe.. dah pandai cakap pun.. isk isk.. fara agak2 nak susukan Mawaddah smp bile ek ? Bile sesuai nak ceraikan susu erh ?

aida said... Reply To This Comment

farra, sorry ek.. aku tatau ko demam.. aduh, kalau tau, aku gi melawat ko.. sedihnya baca pengalaman berpisah ngan anak ni.. huhhu

yatipruzz said... Reply To This Comment

DSH mmg best hehe...kalo tak jauh dr umah mmg cfm aku pilih spital nih tuk bersalin!

take care farrah, post la gambar terbaru mawaddah yg cumel itu!

ummi said... Reply To This Comment

farra ~ akak pnh kena denggi masa pregnantkan Iman. mmg rasa lembek dekat seminggu. taklah sampai kena masuk ward. masa tulah start minum 100Plus. Sampai sekarang dah jd tabiat pulak, takleh berenti.

so get well. insyaAllah, semua ada hikmahnya.

farradasmiley said... Reply To This Comment

Thanks Ogy, petuanya hanya minum air bebyk & kerapkan menyusu badan/memerah ok.

Sikulat, kak ipar kita nak start ceraikan susu badan masa umur 2 tahun. So, biorle Atiqah nyusu sampai 2 thn yer Mama

Takpe Aida. Nnti aku nak tanyer ko la psl ko ajar Amin tidur asing tu ;)

Tulah Yati, anak ke 3 bleh le aku gi DSH kot eheh

K.Tie, sy minum 100plus utk naikkan platlet aje & nk kuar Wad. La ni dh stop. Minum byk2 takut kene diabetis plak

Hany FF said... Reply To This Comment

esk esk farra, betul denggi ek. hari tu...tak tanye kabar pun lepas calling2 ari tu. kiter tak pernah lg kena denggi...seram! ehhehe...part kena berpisah tu yg syahdu. nasib baik mawaddah tak kena denggi kan?
apa pun, sabarlah banyak2...moga dpt kebaikannya. :)

p/s: bestnyer mawaddah dah pandai jalan! lepas ni berlari & bercakap pulak :D

siku|at said... Reply To This Comment

lela bersalin kat DSH arituh, dia mcm tak brape gumbira jek.. cube tanya die kenapa... agaknya tak gembira ngan doktor kot, hospitalnya ok kot..

adriyani said... Reply To This Comment

Farah... sorry.. Yani dengar dari Ogy Farah kene denggi tapi tak sempat nak melawat sbb start audit last week.. anyway happy bila tau Farah dah OK.. Yani pun start risau sbb area umah kita mmg banyak kes denggi... nak kene bersihkan umah bebetul la kalau macam ni... OKla... congratulations to cute Mawaddah sebab dah pandai jalan... itula yang membuktikan betapa powerful nya susu ibu..... Hopefully my baby will growing up as fast as yours...insyaAllah