Thursday, February 22, 2007

Major Plan 2007 # 1: Curtain Fiesta

Alhamdulillah, cuti raya Cina dimanfaatkan dengan Projek Menjahit Langsir Rumah. This is actually one of the major plan in my diary this year. FYI, next major plan is kitchen renovation that maybe commence on May/June this year, insyallah. Abang, sokong la yer ;)

Setakat hari Selasa, langsir-langsir yang dah berjaya disiapkan:

Day curtain – sliding door living hall

Day curtain – window living hall

Day curtain – window Mus’ab room

Day curtain – window Mawaddah room

Day curtain – window rest area upstairs

Night curtain – window rest area upstairs

Next to do:

Night curtain – for all other area, which the Day Curtain is completed

Important lesson for me:

Sebenarnya inilah kali pertama aku menjahit langsir. Bukannya pandai. Tapi untuk pakai di rumah sendiri bolehla. Nak tempah semua, kos upah mahal sangat. Duit nak guna untuk ubahsuai rumah ;) Me & mom dah pergi survey banyak kedai benornya untuk tahu upah kos jahit langsir. Contoh, Nagoya, Nagoya, Elyza. Buat masa ni sayang duit la dulu. Kalau dah ada rezeki lebih 10 tahun lagi, boleh la tempah yang lagi elok (agaknya?)

Ada 3 pengajaran penting yang aku belajar dari menjahit langsir ni:

1) Curtain Band- Ni belajor dari Day Curatin pertama yang aku jahit. Aku tak plak terfikir untuk susun kearah bawah Band tu. Main jahit je asal lurus. Lepas dah siap, saje-saje nak gantung nak tgk cantik ke idak. Rupanya, band terjahit arah ke atas. So, terpaksa buka balik jahitan. Nasib baik , belum jahir kain-kain seterusnya.

2) Curtain Pattern- Ni plak belajor dari Night curtain pertama yang aku jahit. Due to this is tingkap 3 panel, so aku kene sambung sekeping + half keping. Tak faham takpe, orang biasa jahit langsir je paham kot?! Coz benda ni pon aku baru tahu & belajor..hahaha..aku tak plak terfikir kene pastikan pattern bunga atas kain tu mesti duduk searah, yakni pattern bunga mesti memanjang ke bawah. Bila dah siap, dan aku gantung, sebab saje2 nk tgk..aku ajak mak aku dating umah untuk tgk. Aduh, mak terus tanya, kenapa corak bunga sekeping ke arah atas, satu keeping lagi ke arah bawah. So, bila nak kene bukak jahitan balik ni?

3) Panjang ukuran kain- Semua Night Curtain dah hampir siap dipotong. Yang pasti, kain tak cukup untuk buat lapisan luar skali yang ada fesyen sket tu. Itulah, tade experience so tak pandai estimate. Sabtu ni kene la ajak Abang ke Nagoya sekali lagi. Dalam rekod, dah 3 kali pergi Nagoya masa sales ni ;)

Mudah-mudahan, aku dapat belajar dari kesilapan-kesilapan di atas.

4 comments:

yatipruzz said... Reply To This Comment

Farra, aku pon berazam nak blaja jahit sendiri. tapi mesin blom beli lagi. masuk dlm BP2007 mesin jahit and oven hehe...gud laks!
jahit sendiri mmg dpt jimat byk gilers!

Fitri & Nazihah said... Reply To This Comment

Fara, baguslah rajin fara jahit langsir sendiri. Ogy tempah jer kat Nagoya... Malas nak pikir-pikir lagi... Beli kain kat situ terus tempah... hehehe... Ok, selamat menjahit...

farradasmiley said... Reply To This Comment

itula yati, cost upah sekaki dalam RM15-RM30 kat KL ni, maybe kat Kg murah sket
mana satu nk beli dulu tu? :p

Ogy leh le kayokan nagoya lg, kami nak guna duit utk rennovation akan datang, so terpaksa berjimat ;)
aqilah dah sihat ker?

Hany FF said... Reply To This Comment

heheh..baca catatan farra ni teringat masa first time wat curtain (kat rumah perlis). memang gitu. tapi, hany ni jenis pk sket dgn cantum tu. kadang2 kita akan terperasan sbl jahit. kalo tak, jenuhla nak tetas...ekekek.

taper...practice makes perfect. go farra go!