Tuesday, July 4, 2006

Oven VS Peti Sejuk

Semalam, masa jemput Mawaddah di rumah pengasuh, dia kata Mawaddah menangis hampir 2 jam sebelah petang. Me & hubby suspect yg dia sakit perut dek susu aku tu. Sebab bila kami sampai umah, peti sejuk belah bawah tak berapa sejuk. So, mesti susu tu dah rosak. Kesian Mawaddah. At the moment, we used the freezer part to store the milk.

So, sekarang ni nak beli yang mana dulu ek? Peti sejuk OR Oven?
For me both are equally important. But seem the Refrigerator is very urgent! We need it to store many items including the breast milk. In addition, next month I’ll start to introduce early solid food to Mawaddah. So that, we need good refrigerator to store my homemade baby food. Yelah, kali ni berazam nak kasi only homemade baby food. (berjaya ke idok yek?) So sume tools must get ready le. Emmm..kene sacrifice my dream oven ker niii? (

Pk btoi2 Farra! Selamat membuat pilihan. Adios

7 comments:

yatipruzz said... Reply To This Comment

kalo aku la, obviously peti sejuk becomes the priority hehe. Oven tu is more like one of ur dreams come true :p

yuyu said... Reply To This Comment

Fara,

My advise is to buy brand Europa (my mother in law advised sebenar nyer sbb die dh lame pakai oven Europa tu and tahan lame)..kalau tk Europa..Zanusi pon bagus..mmg tahan lama..beli Europa yg ade turbo fan..its 1k or less..cheaper than elba tu..try pegi tgk dkt kedai cina dkt ss2, pj(same row as secret recipe).mmg murah situ (boleh bargain)..die lih bg diskaun byk, as long as u pay cash and not creditcard..serru beli brg letrik sume kt situ mase nak pndah rumah sewa aritu..serru plan nak beli Oven Europa tu jgk nanti bile dh pindah rumah sendiri..

farradasmiley said... Reply To This Comment

tu lay ati, rasanya patut beli peti sejuk dulu la kot..sob sob

Serru, brand Europa tu selain zanusi ade yag lain tak? coz zanusi tade function grill..nak buat ayam golek. alang2 beli ingat nak amik yg bleh grill skali
takat ni indesit & elba je ade grill

mardhiah12 said... Reply To This Comment

zanusi? bagi aku tak berapa sgt, rumah mak aku dah rosak pun. buat kek, bakar biskut, tak grill ayam je dalam tu. byk guna juga lah. sekarang ni buat hiasan je kat rumah.

yuyu said... Reply To This Comment

Europa ade turbo grill fara..and die ade turbo fan (which bakar atas bwh- so ayam tk hitam, sebb semua part masak sekata)..serru penah buat roasted chicken mcm kenny rogers tu..bakar lasagna and buat choc chips for raye (8 adun- big production)..and my MIL dh gune lame..still tahan..and elok..cume kene rajin jaga la..i mean u have to clean it up after use etc..

tp if u like elba sgtm then go for it, after all its gonna be ur gadjet..

europa yg serru gune ni is not a built in oven, so u can actually angkat ltk tmpt lain la (in case u plan to renovate ur kitchen later)

I found this testimonial on de net from another europa's owner
"Dari pengalaman menggunakan oven Europa selama 14 tahun, saya rasa ia adalah yg terbaik. Elemen gril pernah diganti 2 kali sahaja (RM200 sekali ganti). Selain gril, ia ada fungsi membakar atas dan bawah, serta bawah saja dan atas saja. Ada 2 pilihan, yg mempunyai kipas (built-in fan), harga lebih RM1000 atau biasa, antara RM800-900. Jika anda mahu membuat biskut menggunakan 3 atau 4 tingkat rak besi, beli yg ada kipas. Untuk membakar 2 tingkat saja, beli yg biasa."

Tkpe...pk and survey puas2..
Ade satu kedai letrik besar..dkt jalan TAR..betul2 opposite SOGO..situ die mmg distributor of Europa oven..ade byk model Europa situ..go and check it out if u hve time..

farradasmiley said... Reply To This Comment

seruu, u have given useful info to me. thanx.
dlm kepala otak ni salu terfikir ape kelebihan yg fan function tu..cari dlm internet pon tak jumpa review diek. now u give the answer

insyallah nk try survey that brand la, kami masih lom renovate dapur..plan dlm 3-4 years lg, in meantime mmg nak built in oven..
rasanya perlu amik yg ade function fan la..sbb plan nak masak cake/biscuit sekali byk, menaing perlu 3-4 tray.
thans a bunch dearrr

eikeenmulan said... Reply To This Comment

Apa nama kedai tu ye? Jalan TAR kat area mana. puas mencari tapi tak jumpa.