Tuesday, January 27, 2015

Jakarta Bandung Day 2 : 12 Dec 2014

Selamat tahun baru 2015..sume orang dah pasang azam tahun baru ke? new year is not significant to me..everyday I berazam to be a better person insyallah amin.

Destinasi 1: Taman Mini Indonesia 

Taman Mini Indon ni amat luas. Nak cover semua memang tak sempat. Ianya menempatkan semua jenis rumah-rumah tempatan rakyat Indonesia. Kami just singgah few rumah masyarakat indon dan yg paling penting wajib naik kereta gantung!

Bayaran masuk 7 dewasa 4 anak IDR 80,000 / RM24
Bayaran kereta gantung IDR 210,000 / RM61

Ni rumah Sumatera yer

Mayat disimpan di rumah for few months ok..ngeri tak?  

 Lepas tu baru ditanam di dalam kubur batu

Tu dia..jelas..Liang hehe

 tade orang...senang nak naik kereta gantung



View from our cable car 


Kami masuk sini harga local. Mmg jimat banyak. Tips: Masa kat entrance kite diam dan biar Pak Supir je berurusan. Alhamdulillah jimat byk dah tu utk 7 pax hihi

Taman Safari Puncak I would say tempat wajib pergi kalau dtg dgn keluarga ke sini. Wajib ok! I've visited Sea World Gold Coast, compared to Taman Safari ni..this park offer more shows!

Lepas tu kita dapat experience feed the animals by ourselves. Best tu! Anak2 enjoy sangat.

Tips: Beli dulu makanan utk animals kat luar, beli pisang dan carrot. Pisang tu sambil bagi binatang, kami anak beranak pon makan jugak. Sedap.




Hanya di kawasan harimau je kita tak boleh bukak tingkap. Bahaya.

Yang ralatnya, end of this trip, hari nak maghrib dah...anak2 dah penat sgt so kami skipped mini zoo. So sapa gi mesti gi situ tau! nak tau tak sebab apa? sebab uols leh bergambar denga anak harimau ehehe. Dengan anak harimau berani la kan? Dengan bapak harimau, maunya berani mati!

Malas nak tulis harga tiket. Later ya buat 1 entry about overall cost.

Dolphin show GC lg best

 Sea Lion sini lg best dr GC and Tiger show kat GC tade

Destinasi 3: Alfa Resort Puncak 

Ni hotel paling mahal kami duduk sepanjang trip ni. Hotel ala apartment 3 bilik. Memang macam org kaya kejap, sebab nak sampai sini lalu kawasan mcm daif2...jalan kecik..sekali sampai..wah tersergam indah rumah kami atas puncak Bogor! Pemandangan dari depan beranda memang awesome. Apapon yg hampeh adalah wifi ok. Wifi signal amat lemah. Kene dok depan rumah nak dapat signal wifi. Mujur kat korridor tu ada kerusi rehat :)


Nanti kite share gambar Alfa resort ok.

2 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

ohh aku pegi la tmn safari tuh...sbb mmg ade amik gambo ngan baby harimau n pegang ular. cuma dolu2 takde dolphin ngan sea lion

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

lg syok yati ko bergambo dgn binatang hehe..kami nan hadoo