Wednesday, December 31, 2014

Wisata ke Jakarta Bandung Day 1

I'm indeed deeply sad with QZ8501 tragedy. We just came back from our holiday in West Java less than 2 weeks before the fatal incident. We had no problem flying home with Airasia Indonesia. Syukur sangat.Alhamdulillah. May all the victim rest in peace and Allah mengampunkan mereka dan menempatkan di kalangan orang soleh.
______

Finally hari yg ditunggu-tunggu akhirnya tiba..our Year End Holiday! Destinasi Jakarta Bandung.

Sebaik landed di Jakarta Aiport, bas akan jemput para penumpang. Sebijik macam kat Jeju Airport haritu...

Ni bas Airasia


Hok ni plak LionAir

Sampai2 je sibuk nak isi arrival form. Ni la negara pertama arrival form dapat di Aiport yer kawan2..salunya dapat dalam flight lagi..lepas tu pulak formnya dr kertas photostate aja..so simple and frugal.

Mujur la sampai2 ada wifi Airport..nak bagitau pak supir tunggu kami sbb flight a bit delayed and we wanted to perform solat...

Musolla di Indonesia ni lain sekat dr Malaysia. Ruang solat perempuan terbuka je. 

Kami meneruskan perjalanan ke arah Tugu Monas.Jalan macet yg amat. Waduhhhh sakit kepala ok! Kami singgah makan dulu dekat restoran padang. Mak suka. I'm so-so aja. Mujur ada ayam kampung so boleh la layan jugak. Bil dinner kat sini paling tinggi sekali sepanjang kat sini. Jumlahnya 300 ribu rupiah untuk kami sekeluarga termasuk Pak Supir. Owh supir kami namanya Pak Abah..pangkat atok to my kids.



Lepas dinner kami terus ke Masjid Iqtiqlal, masjid terbesar di Asia Tenggara...memang besar betul :)


Last destinasi hari pertama adalah Tugu Monas dan check-in hotel Fave Hotel PGC Cililitan. Harganya utk 2 bilik standard with breakfast RM 268.92 for 2 rooms tu..book @ kaligo.com sebab nak dapat Big Airasia Points 5,000. heeee 

No comments: