Sunday, February 16, 2014

Saya budak baru belajar ..Sony Workshop : Basic I

Setahun dah ada Sony Nex5R baru la sekarang terhegeh-hegeh nak blajar guna 'Manual mode' kamera. Memula try and error sendiri kat rumah tp mmg fail. Asal fail je balik me mode 'Auto'. Disebabkan mmg tak reti belajar sendiri....kene la belajar kan? So aku pon gigih le gi Sony Workshop last Sat. Workshop percuma utk semua pelanggan kamera Sony aka ahli Sony. Ken ergister je dan kene awal kot sbb ramai tu yg nak join. Sony buat every month. So utk Basic II aku insyallah nak gi Mac. Malas nak gi 2 hari berturut sebab hari ni dah plan nak hiking kat FRIM.


Ok ni die cikgu kamera..nama taktau sebab x sempat nak berkenalan ..aku sampai lewat sket kelas dah start. Cer tengok btol2 kat gambar atas tu aku yg tudung pink dok sebelah ahjumma malaysia ehehe..aku byk borak2 dengan die.,.die guna Nex3..sebelah kanan tu tak tegur sebab laki orang kiki

Antara ilmu2 yg dah dipelajari adalah shutter speed, aperture , F number, ISO dan few functions in sony NEX. Teori dah belajar ni..kene la practice kan. Saje nak tulis sket2 points supaya senang nak refer next time..

Shutter button tu tekan sampai dapat fokus imej gambar yg kite nak tangkap..then boleh gerak kan sket kiri/kanan ..then snap. Kalau tak fokus, gambar blur..

 Intelligent Auto biasanya guna Siang..Superior Auto guna malam..
 Gambo malam..gunakanlah 'Handheld twilight' dan mode 'Superior Auto'. Ya ampun..kat mana nak cr handheld twilight tu akak dah lupa dah hari ni ekekek
 HDR digunakan kalau takmo gune flash...katanya la kan..gunenya belom lg ehheheh
Kalau gambar gelap guna Higher EV
Gi kat Shoot Mode-pilih 'P'- Menu-Brightness- HDR
Utk tukar HDR no, klik Options

Continuous shooting digunakan utk tangkap gambar yg bergerak mcm kere berjalan atas ni atau aksi anak2 asek bergerak tak benti atau aksi sukan.
Gi kat 'Camera'- 'Drive Mode'- Pilih single / continuous shooting


 F number rendah - Aperture tinggi- Image: Boken effect ( depan je jelas, belakang blur)



 ha ni la Boken effect ..depan sharp ..belakang blur 


 Kiri shutter speed slow, kanan tinggi..bezakan gambarnya?
 Guna shutter speed rendah kalau tangkap gambar cam pemandangan atas ni..kaler lip lap..kene guna tripod ni huhu

Shutter speed tinggi kalau aksi sukan..

 Boken effect lagi hihi


ISO rendah utk siang
ISO tinggi untuk mlm
tapi jgn guna lebih 600 katanyaa




So utk gambar malam ( normal picture)..ISO tinggikan nombor, F no rendah kan to 4.5/4..dan shutter speed cam biasa laju mcm 1/5 ker etc

Haa cemana anak murid semua? faham tak? ehehhe

BTW, there's no wrong or right about using these 3 settings..kene try n error and apa objective u tangkap gambar. Lepas abes kursus I nak suruh hubby plak gi eheheh

No comments: