Sunday, March 24, 2013

Queensland Holiday: Brisbane Day 1

Usai berehat dan menunaikan solat qasar & jama' kami mengambil kereta yg disewa dari seorang pelajar University of Queensland so dapatla murah sket berbanding dr syarikat sewa kereta terkemuka.

Kemudian perjalanan diteruskan ke Mount Choot-Tha atau lebih femesnya dikenali as Brisbane Lookout. Parking dan masuk percuma.  So this is one of the Brisbane attrcation yg percuma eheh. Di sini actually tempat utk kita melihat pemaandangan kota Brisbane dr atas puncak bukit gitu...bunyinya biasa je kan..tapi sebabnya kite ni pelancong tetap teruja you..anak2 suka aje berlari sana sini. Masa kami tiba, ada wedding event mat saleh sedang berlangsung.

Next attraction is Brisbane Botanical Garden, hanya few minutes dr Mount Choot- Tha ..parking dan masuk percuma juga. Untuk ke sini , anda juga boleh menggunakan bas. Disini aku berpeluang nak ngetest kecanggihan my mirrorless camera Sony Nex5R ewah. Yang harunya, flash kamera rupanya tinggal kat Malaysia! adeh tak dapek den nak nolong. So semua gambar2 sepanjang percutian ini adalah tanpa flash yer. So far I can see the photos still have its own quality. Alhamdulillah.

Dah namanya pun Botanical Garden, jadinya ada pelbagai fauna ciptaan Allah. Masyallah sangat cantik. Alangkah bahgianya kalau bebunga ni ada di laman rumah kita. Hampir jam 5.30 ptg kami pun bergerak pulang. Asalnya kami nak terus menikmati Brisbane River Cruise. ..tapi dok cari2 CityLink station tak jumpa2. Waktu masa ni mmg dah gelap, masuk maghrib gitu. Maher pulak dah start melalak , amuk sbb lama dah dok dalam Car Seat. Jadinya, kami akur dgn situasi tegang tersebut dan terus pulang ke rumah.

Sebelah malamnya diisi dengan aktiviti keluarga~ BBQ! Sedapp btol makan BBQ di Brisbane! all home made. Kambing fresh & terbaik!

Brisbane Lookout:






  
Brisbane Botanical Garden:









BBQ!







1 comment:

Sharinginfoz said... Reply To This Comment

jelesnya tengok gambar-gambar...