Monday, March 18, 2013

Musafir di bumi Queensland: Brisbane day-1 part I

Alhamdulillah..percutian yg kami tunggu sejak setahun yg lalu akhirnya terlaksana jua. Alkisahnya masa book mmg dah forecast cuti sekolah every year jatuh pada minggu ke-2 March, so target ponteng 1 day jer. Sekali tup2 kali ni cuti sekolah jatuh minggu ke-4 Mac. So apa nak buat? buat surat tunjuk sebab bagi je la kat cikgu ehehheh

Penerbangan kami berlepas pada jam 9.40malam waktu Malaysia dan selamat sampai di Coolanggata Airport kira-kira jam 7.30am waktu tempatan. Waktu di sana beza 2 jam dengan Malaysia. Perjalanan mengambil masa 8 jam 10min.

Pemeriksaan imigresen kali ni mengambil masa yg agak lama berbanding di Perth dulu. Orang kemain ramai yg amats sebab few flights landed almost the same time. Dah tu Maher dah start melalak sebabnya die tidue hanya 2 jam je dalam flight. Jadinya masa kami tengah  beratur panjang amat tu, Maher & of course us too menjadi center of attractions ewah :p Dek kerana Maher melalak lama omputih Oz pon approach us and query is our son is sick. Aku kata tak sakit, just cranky sbb tak cukop tidur..ingatkan die nak kasi VVIP ke whats not, skali tidak ok! Sabo ajo la akak ni!

Ok bila dah sampai kat kaunter, the officer kata nama weols kat visa tak sama dgn passport pulak. Surname dgn name tu terbalik. Haih..so die buat kejap pembetulan kat system. Tunggu lagik. Anyway it was not a big problem. Siap urusan tu nak gi amik luggage dan nak lepas cek luggage. Q mmg panjang tak hingat. adehh..kat sini ada pulak anjing comel dok hidu2 kite..tapi kite lepas aje..lepas tu terus die allow we ols keluar, langsung takyah bukak luggage! eh senang pulak..dulu kat Perth mmg officer tu gigih bukak beg, belek satu persatu food yg kite bawa. Tapi kite mmg dah siap2 declare food and medicine yg kita bawa.

Eh citer kat Aiport je dah panjang kan? eheh sabaq2..

Our BIL, Ang Wady dah tunggu lama kat luar. Kami dijemput oleh beliau dan perjalanan di teruskan ke Brisbane!

Pemandangan di Coolanggata Airport


Ok let's



Dah sampai Brisbane City! Perjalanan mengambil masa dalam 1 jam 45 min. Tapi tak terasa sebab penat sangat dan tertidur kejap

 

Sampai..

Tuan rumah menyambut kami dengan mesra dan dengan nasi lemak panas..lapar btol dah masa ni!


Lepas kami mandi & berehat , di sebelah petangnya kami gi amik kereta sewa dan terus jalan2 di sekitar Brisbane City...

TBC

5 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

bestnyer kalo dpt duk kt oz :p

Smiley said... Reply To This Comment

Yer Yati, deman nak dok sana ..die soh aku sambung blajar..MARA close offer lg few days ni..malas la blajarr huhu

-me,myself and i- said... Reply To This Comment

farra, baper total tix?

Ummu Auni said... Reply To This Comment

Ko pergi tu, accommodation semua tumpang SIL eh? Kira tak keluar la kan bajet accommodation?

Smiley said... Reply To This Comment

Ayu, total tix for 6 adults RM4,292..lepas campor luggage n food dalam RM4.6K

Aini, 3 malam umah SIL..keluar juga bajer accomodation for 2N @ Gold Coast Apartment 130aud/N.