Wednesday, June 13, 2012

Perth Day 1: Danish Pat, Caversham, Margaret Choc Factory

Salam semua..

Let's start the travelogue day 1 Perth, 7 June 2012.

Sesudah menunaikan solat di Quiet Rom, jam 7am kami ambil kereta sewa dr kaunter Avis di Airport Perth. Kereta disewa  online 5 days in advance. Sewa agak mahal sbb MPV, Kia Carnival, cukop selesa buat kami ber6. Yang jadi mahai sket tu sbb ada 2 car seats + 1 booster. Tapi if kereta sedan biasa ratenya agak ok, pilih economy car.

 Solat disini, sharing muslimin dan muslimat

 Our car for 2 days: Kia Carnival


Seperti yg dah dirancang, kami 3 kereta berkonvoi ke Danish Patisserie. For more info, klik kat sini . Ada 2 team yg lain tak sewa kereta, so derang naik bus direct ke apartment. Sesiapa yg ke Perth mmg wajib ke sini ..lagpon dapat menapau Pie, tart, roti yg sedap buat sarapan dan lunch. Hari hujan masa ni, so tak dapat nak bergambor sgt.

 Macam-macam jenis Pie...pening nak pilih

 Halal..jgn risau ok


Seterusnya kami ke Caversham Wildlife Park. For more info klik sini. Hujan lebat yang amat..sampai je situ kami singgah Toilet dulu. Di Perth mmg kene bawa btol kosong 1 spare nak ke toilet. Sebab hujan lebat, kami decide pergi Margaret Choc Factory dulu sebab dekat je. More info, klik sini.


Free Choc yg disediakan kat Margaret Choc Factory ni mmg sedap. Kami dah tanyer ada tak unsur binatang? Katanya all vege. So insyallah halal. Tak sah kalau tak try Hot Choc yg sedap tu tapi amat manis. Ok minum habis secawan rasa muak. Kids langsung tak layang Hot Choc. Lepas puas bergambar kat luar Choc Factory, & nampak cuaca dah kembali cerah..hujan dah berhenti.. kami terus ke Caversham semula.


3 mangkuk besau tu free choc testing..rombongan kami lenjan berulang kali. I like dark choc the most

Sampai ke Caverham, hujan balik. Kami redah je la..sebab hujannya intermittent gitu. Park ni cost us the most sepanjang kat Perth, total 1 family 66aud, tu pon 2 kids kecik skali tak kene caj. Park ni tade family package. In total park ni mmg best ada show. We watched the show kui 1pm. Cuma the trip terganggu sket dgn hujan yang datang in between. Kids really enjoy this park.



 
 Ngeri lak tgk show potong bulu kambing tu sbb pisau tu kene kulit kambing, terus berdarahh..sian kambing

Pagi di Perth! sejukkk


Habes show je kami decide utk check-in to Mountway Apartment sebab rasa mengantuk sangat. Malam tadi dalam perjalanan tak cukop tidoq budak kecik ni selalu terjaga, eh budak besar Mawaddah pon terjaga & teriak sbb katanya pening.

Sampai di Mountway, apa lagi..tugas utama maknya, memasak! lapar sangattt.masak cincai pon sodappp..end of day 1..esok pagi dah janji ngan yg lain jam 7.30am nak bangun pi Lancelin. Sebelum tidur masak masak nasi dulu sbb dapurnya ada satu nak tunggu lama lak utk masak lauk. Apartment ni takla cun sgt, old building yg penting murah & boleh masak, itu yg penting!

6 comments:

angahPJ said... Reply To This Comment

salam..

tak puas tengok gambor2 semua kecik2. bagi lah beso sikit..:)

CT said... Reply To This Comment

ala....x puas tgk gamba...nanti dah buat photobook nak tengok ek....

syioknye p ramai2 gitu kan

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

suka tgk jacket merah itu...

Smiley said... Reply To This Comment

angahPJ, ada few gambo besau tu..yg kecik tu sbb dah edit ..tq for reading :)

kak ct, byk gambo lg..insyallah PB very soon

Baiti, jaket je ke? orangnyer? haha..lama x dgr kaboo

-ummu amin- said... Reply To This Comment

farah, mmg wajib ke amik car seat n booster seat tuh?

Oz Family Store said... Reply To This Comment

Ummu Amin :
Kt oz mmg wajib kanak2 berumur 1hingga 7thn duk dlm car seat & booster . If not nanti kena fine x silap sy dlm AUD200 dollar.. Car seat pulak kena dipasang dibhgn belakang.