Monday, February 28, 2011

Homemade Meatball ala Ikea

Disebabkan aku agak cemburu melihat kamu-kamu diluar sana asik cerita Meatball Ikea tu sodap, adohaii..cek pon nk rasa jugak! Tapi apa boleh buat, masih berpantang, cannot go out tau! So dpt la resipi dr Lily ni so i just tried it out.

Bebahan:
400gm daging cincang
2 biji bwg besar-cincang
3 ulas bawang putih-cincang
1 biji telur
3/4 cawan serbuk roti
2 sudu besar susu segar
1 sudu besar mentega
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh garam
1 sudu teh parsley- tade, so aku letak basil & oregano sbb dh ada kat umah ni

Cecara:
1. Gaul semua bahan dalam mangkuk sehingga sebati. Since adunan cam agak lembik aku tambah sedikit lg serbuk roti.
2. Bulatkan adunan cecomey mungkin.
3. Bakar atau goreng dengan sedikit minyak

Bahan sos:
Mentega
Kiub / Stok sup lembu
Garam
Sedikit white and black pepper
Tepung gandum
Air

Cecara:
1. Bancuh air, tepung gandum dlm periuk. Gunakan whisk sepanjang proses mengacau. Masak api kecil
2, Masukkan semua bahan lain dan masak sampai pekat.
3. Jgn ditinggalkan, nnti berketul.

Nota:
  1. Aku guna kiub ayam sbb tu je ada, x taruk garam sbb kiub dh masin, dan tambah sedikit tepung jagung nk pekatkan kuah.
  2. Jika ada krim, elok lg tambah krim kot bagi rasa terangkat
Versi bakar (tp lom bakar) . Ini pembakaran terakhirku sebelum ovenku tak dpt digunakan lg. Sobsss

Ni versi goreng sbb x sabar nak ngap.

Ovennnn owh ovennn

Semalam aku buat muffin lg..dah 3 minggu berturut buat muffin. Anak-anak suka, mak pak pon suka so layan! Bila ON je oven..terkelip2 lampunya dan terus Off! Hubby plak tgh dok depan something weird sound dr kotak letrik utama. Hubby soh Off la sumber letrik Oven. Bila nak On balik mmg dah tade tindakbalas. Letrik Oven ni join gak dgn Microwave. So both items dah tak boleh guna.
Something is totally wrong with wiring dlm umah ni. Umah dah 25 tahun! Can u imagine?? Wiring kat TV ruang tamu pon dah out since last month. Huhu..nasib..kami kene repair pecah-pecah dinding gak ni gamaknya.
And I totally cannot imagine my life without oven..separuh jiwaku pergi. dah la seminggu je lg abeh pantang. Pasrah.
Jadi muffin yg dah dibancuh tu aku kukus. Naik gebu tapio teksturnya dah lari dr muffin yg dibakar. Mus'ab ni plak ala chef boleh plak nak judge the muffin. Katanya x mcm biasa. Die mkn seketul jek! uwaaa sedey mak!

Die nak muffin ghopa macam ni jugak!!!:
Ni muffin last week...again...uwaaaaaaaaaaaaaaaaa

6 comments:

ashra said... Reply To This Comment

hehe.btul2..sedapkan meat ball ikea.
ni nak kena try gak resepi ni..
tak ya gi ikea lagi kalu menjadi =)

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

erkk lagi oven out? oven out ke wiring out?

Ina Hashim said... Reply To This Comment

Farra

kat umah sewa akak ni pun sama..byk soket yg xleh pakai..byk lampu rosak n x nyala walau dh ganti lampu baru...umah lama gak nih...dlm 20 thn dah rasanya

Farra said... Reply To This Comment

Ash, dpt byk ni, siap buat frozen lg :)

Baiti, wiring prob, tp smalam abah dh repair sket as temporary solution, dpt la guna oven, later kene repair gak wiring in this house

K.ina, itu la...kawan lain pon ada kata gitu, umah dh lama, wiring dah x tip top

Sharinginfoz said... Reply To This Comment

sedapnya nampak meetball tu, lapar le pulak, anyway jom tengok Emas KFH Naik 5.5% Feb 2011

Farra said... Reply To This Comment

Sharinginfoz, alhamdulillah..baru beli bln lps dah naik lg..tq for sharing