Friday, February 11, 2011

Berpantang sendiri: seronok atau tidak?

Seronok jer

Banyak kelebihannya, antaranya:
1) Banyak privacy. Tahun lepas ada maid, pepagi buta die dah nyapu sebelah tilamku. Huh! Terganggu tido sesangat. Dah la malamnye kite tido tak cukop..
2) Boleh tidur sesuka hati waktu dan gayanya. Meniarap, seksi etc
3) Lebih tenang memerah susu. Knapa? Sebab boleh sek** juga masa pam. Bila tenang, susu keluar dengan lancar. Even ngan maid yg wanita tu pon aku dulu kene cover2 boop, seganla!
4) Tiada gangguan nak buat apa. Contoh nak blog ker...baca buku ker...sbb kalau org2 tua sure dah kata " jgn baca, rabun nnti..tido aje"

Keburukan ( but no so bad):
1) Mungkin mencabar time nak mandi / masak/ makan. Time tu la baby tetiba melalak. Terbantut mak nak makan. Atau mak makan jugak buat dunno je...kejam ek?
2) Susah nak bakar batu tungku yg berat. Alternatif lain: guna tungku moden :) I like
3) Nak masak air dalam cerek susah, sbb mak kata jgn angkat berat..nanti bentan. Alternatif: Pagi sebelum hubby pi keje die masak air, air panas tu dialihkan siap-siap dalam termos. So kene ada 2-3 termos besau. Takpon sekarang aku masukkan air sket2 ke dalam cerek guna kole.

Ekceli, aku ni berpantang di rumah sendiri tapi ada bantuan mak pada waktu tertentu. Waktunya seperti berikut:
1) Time nak mandikan baby waktu petang, mak datang masakkan air dan tuangkan air. Baby aku mandikan sejak kuar spital. Mak penah gak mandikan 2 kali kot sbb die tringin he he. Tapi start minggu ni aku dah boleh buat sume dr siapkan air.
2) Lauk mak kasi kecuali waktu mak balik kg / gi kelas. Time mak tak buatkan lauk, aku masak campak2 ajek. Nasi je aku masak kat umah
3) Mak tolong jemur baby kat matahari pagi sbb nak buang jaundice
4) Mak tolong jemurkan kain kalau hubby tak sempat jemur. Tapi start minggu ni aku dah boleh jemur kain sendiri.

Aktiviti yang telah dioutsource:
1) Cuci rumah, 2 minggu sekali, panggil org Indon RM60, 2 orang for 3/5 hours, hari Ahad

Suami yg paling banyak membantu bila berpantang di rumah sendiri. Luv u bang . Thanks so much. Aktivitinya:
1) Jaga perihal anak-anak lain, terutama Muaz dr bab mandi, ganti pampers etc. Mama kdg2 je buat susu/mandikan.
2) Basuh baju baby. Semua baju baby dicuci tangan. Mama dah bantu sket2 sejak hari ke -18 ke atas.
3) Masak air pagi2, mesinkan kain, jemurkan kain, tapau food, beli groceries
4) Menyapu umah, lipat kain ( hari ke 3 & 4 bersalin, terbeliak biji mata den :p), etc ..

So, apa yg mak pantang buat selain genyeh baby? perah susu, lipat kain, angkat kain, kemas umah sket2, blogging, fb, layan anak2, marah anak2, bebel kat anak2 dan apa2 je kerja yg ringan.

FYI, my mom's house belakang penjuru umah jek..boleh imagine tak?

6 comments:

eT said... Reply To This Comment

last time me pantang kt umah mak...
coming baby ni cam nk kene pantang kt umah sendiri jek...
xtau la cane kaedah nyer nnti..huhu

aida said... Reply To This Comment

Pantang sendiri mudah, masa fahri n fateh. Senang

Atah Rashid said... Reply To This Comment

wah, akak. pantang sendiri? biar betul! salute la! kite rasa xdpt menjadi spt akak kot. hehehehe.

Ummu Auni said... Reply To This Comment

aku dulu pun sama :)

Farra said... Reply To This Comment

Et, insyallah boleh, sbb dah ada pengalaman anak pertamakan?

Aida, insyallah senang

Atikah, anak 1st sebaiknya jgn pantang sendiri sbb lom ada pengalaman k...lps tu dh teror hihi

Farra said... Reply To This Comment

Aini, :)