Wednesday, April 7, 2010

Kuih Bakar Pisang

Pisang sudah berlambak-lambak di rumah. So, hari Ahad mama dok fikir nak buat apa la kan. Makan cekodok/muffin/apam dah bosan. Akhirnya terjumpa la resipi Kuih Bakar Pisang ni dalam lappy. Tak hingat le jumpa kat mana. Rasanya mmg mantop.Bahan-Bahan:

1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar
1 cwn tepung gandum* (guna 1.5 cawan)

3/4 cwn gula* ( guna 1 cawan gula)
1 cwn santan* (guna 1/2 cawan santan)
1 cwn susu sejat/cair* ( guna 1 tin susu cair)
1 biji telur* ( guna 2 biji telur)
2 sudu besar butter* (guna 3 sudu besar marjerin)
1 sudu besar tpng jagung(saya tambah) ( tak letak)
1 sudu kecil esen vanilla

Sedikit garam

Cara-cara:

  1. Blender semua bahan*
  2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
  3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
  4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
  5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.
Budak kenit ni pon dah makan kuih bakar pisang ni ..dah ada 4 gigi ler..suka mengigit

Happy 8 months old Muhammad Muaz :)

6 comments:

Mila_ibu najihah said... Reply To This Comment

wahh...sedapnyer.. tima kasih ye 4 sharing farra...surely i'll try this, i love banana...thanks.. :)

sikulat said... Reply To This Comment

comel la baju muaz...

Farra said... Reply To This Comment

mila~silalah mencuba..sodap2

semah~harimau! haha ni baju abg mus'ab dia dolu

Puan Hanis said... Reply To This Comment

uhhhhhhh sedapnya nampakkkk

Farra said... Reply To This Comment

hanis~ kek lapismu pon nampak sodapp :)

Soraya! said... Reply To This Comment

hensem!!