Thursday, April 12, 2007

Saturday's project

Sabtu, ke kelas dekorasi kek di Bakeri Ria Academy. Chef nyer, Chef Farid & Chef Ramli, dua-dua baik orangnyer dan yang paling penting sangat pemurah ilmu. Tanya apa soalan even yang takde dalam silibus hari tu pon depa pasti jawap/tunjukkan. So, for me RM150 it's really worth.

Dekorasi kek, bukan mudah rupanya. Berdiri berjam-jam sampai lenguh kaki & belakang. Kalau duduk, corak tak berapa menjadi. Semua pelajar ada 7 orang. Meriah & semua orang mesra. Macam dah lama kenal. Setiap pelajar diberi 2 biji kek span vanila & 6 biji cup cakes. Kami diberi kebebasan untuk buat apa sahaja dengan bahan-bahan yang ada dalam kelas tu. Enjoy betol. So, macam2 kaler kami guna: oren, kuning, merah, coklat, hijau etc. But for my cake, I don't like many colours. I used only 3 colours max. Instead, I don't like butter cream!! Serious. Same as Hubby.

So, nak tau apa jadi ngan kek tu bila balik rumah.
1st cake- 3/4 bagi babysitter
2nd cake-1/4 bawa office
Cup cakes- 3 biji kami makan

What happen to the rest? Tong sampah. :D Tak bawa sume ke ofis sebab biasanya orang di pejabat ( agak berumur kots?) tak suka butter cream. Me yg tak berumur sgt pon tak suka sgt. eheheh

Takpela, at least if I would decorata in future , I will use choc moist cake. Maybe rasanya better lagi. Apapon ni lah hasil kek ku. Because of speeding on the way home, the cake rosak sket kat tepi. I was speeding because I've promised to Abang to go home ASAP at least by 3pm. I reached home 5.30pm and our potential contractor already at home to meet us.
Pinky Cake
Brownish Cake. Tulisan tu Chef Ramli yang tolong tuliskan.
Cuppies dah tergolek dalam kotak. Pening orang yang memakannya :p
Last but not least, from serpihan kek-kek, jadilah ia Choc Ball ;)

5 comments:

Hany FF said... Reply To This Comment

hihihi...bestnye. excited dengar cite orang gi klas ni. :D
ni kire dah bayar janji ek?! :D

farradasmiley said... Reply To This Comment

Hany, belum bayar,
For you, I'll make special one later ok.

Wadee & Ain said... Reply To This Comment

wah fara.bestnya dah pandai decorate cake. akak tak pegi lagi deco class kat sini.timetablenye takde weekend.weekdays aje..agaknya dia ingat surirumah aje yang minat nak buat kek, kot!anyway, akak dpt ilmu2 buat&deco cake dr mama akak.dia belajar kat KEMAS.fees murah aje.RM20 per session.tapi, still kelasnya weekdays.:)

Hany FF said... Reply To This Comment

lalala, bestnyer! :D

anis said... Reply To This Comment

permulaan yg bagus...lama2 lembut la tangan tu..hihihi...dia mmg kena byk practice..