Friday, October 14, 2005

10 Ramadhan

Hari ni masuk hari ke 10 berpuasa...mak kata..tahun ni kami pecah record sbb baru sekali pergi Bazar Ramadhan ..tu pon sbb Adik nak mkn kebab..knape kami tak pergi Bazar Ramadhan ek?:
1) Tak sempat nk gi..sampai umah dr ofis dlm kui 6..kalau jam lg teruk..dlm 1 jam tu la nak terhegeh-hegeh nak memasak kat dapur dgn emak..
2) Tak ikut selera kami..emak mmg tak suke mkn luar @ beli..sbb die kate kurang enak & taruk Pak Aji..nanti naik darah tinggi..Mama Ab pon mmg selera mkn lauk tangan sendiri..bertambah-tambah jadinya
3) Lauk beli tak tahan lama sampai ke sahur .. bila pagi dah kene masak lain..payah2
4) Mahirkan cooking skill in efficient & effective way..ye lah dlm 1 jam kene masak utk berbuka..campak2 je dlm kuali @ periuk..asal lauk menjadi..membuka selera utk berbuka..so every working days berbuka tanpa kuih..kuih hanya sempat buat on Sat & Sunday..Last Sun & Sunday Mama Ab wat karipap & samosa...(1st time buat nasib baik menjadi)..this week plan nk buat Cucur Udang & Popiah..tapi tak pandai buat kuah die la..ada sape2 tau nak buat kuah Popiah yg sedap tak?
4) Hujan lebat..actually semalam tingin nk makan cucur udang & tembikai kuning..on the way home hujan lebat pulak..so cancel le plan tu
5) Budget..penting ni sbb byk sgt nak kene guna duit lopeh ni..dh kene pikir brape agaknya RM abeh dek nak bela rumah baru elok2..nak kuar ASB? ooohh daku tak sanggup..tapi zakat dr simpanan tu wajib!!

Kene pikir ni mane nk korek duit bela umah elok2..apapun mungkin repair toilet dulu..cat luar & dalam..lantai atas tak payah tukar tiles lg..just pakai tikar getah dulu..hmm..sesuai kot..
yg penting leh pindah umah sebelum lahir lg sorang ahli keluarga ni..baru la kami anak beranak dpt tidur dlm bilik besar...Ab leh golek2 kat tilam lg besar..dah seminggu Mama Ab sacrifice tidur tilam bujang Ab sbb kui 2am die terjaga mesti nak tidur tilam queen Mama & Ayah..pandai toi anak Mama ni

1 comment:

yatipruzz said... Reply To This Comment

hehe aku ari tu pon buat popia and samosa...buat bebyk simpan frozen...samosa 1st time buat berjanggut aku nak blajar lipat, pakai lipat je asal jadi 3 segi kira halal la tuh hehe. Popia aku cicah cili jer, MIL ckp sedap..tapi sempoi je..cili sos+gula+air masak hehe..buh kacang tumbuk pon sedap kot cam kat kedai tuh.