Thursday, February 7, 2013

FAQ asas tentang ETA : Visa to Aussie

Apa itu ETA? 
Visa ke Australia. ETA ni ada macam2 jenis..yg aku citer kat sini hanya ETA utk melancong ok. 

Wajib tak ETA ni kalau nak masuk Aussie?
Yer wajib. 

Dimana nak buat ETA dan berapakah service cajnya?
Online  - AUD20
Sri Comm Travel- RM25 each (Tel no: 03-22743077)
Travel Tours - RM20 each (eta.australia@yahoo.com)

Berapa lama tempoh ETA ni?
ETA visitor valid for 1 year. 

Semasa ke Perth tahun lepas, kami buat dengan Sri Comm travel atas cadangan Kak Elin - sifu bab travel. 
Sesapa yg amik pakej dgn derang, derang tak caj ETA ni...FOC jer. Memula Sri Comm nak caj kami RM30..lepas puas aku bernego2 sbb nak buat for 25 org..akhirnya dapat la RM25.

Alkisahnya minggu ni aku dah start prepare the required document for next trip..so start with ETA.. baru ku sedar yg ETA kami masih valid! Lepas balik dr Perth haritu ETA ni mmg dah diabaikan. Kot2 dah buang. Selasa lepas puas kami cari sampai 12am midnight. Tak jumpa jugak! So semalam aku call Sri Comm again to check if our ETA still valid. Owh yesza, masih valid! yahuu selamat duitku RM120..eheh boleh blanja beli kasut :p

Camne rupanya ETA tu?
Hanyalah sekeping kertas camni:

Diharap info ini berguna kepada sesiapa yg nak melancong ke Aussie.

Owh sebelum tu kalau sesapa nak gi GC sebelum 30 June tahun ni..theme park GC tiket ada promosi! buy 3 free 1! sangat2 berbaloi..VIP pass utk masuk 3 theme parks. Puas aku mengadap website myfun ni everyday tau sebab tunggu promo ni eekkeke

Bayangkan kalau satu tix harganya $109.99..kami dapat $329.97 untuk 4 tix. Ha jimat kan kan? do the math! alhamdulillah..rezeki tu macam2 bentuk..2 rezeki datang bergolek dalam satu minggu :) 


3 comments:

ieka said... Reply To This Comment

next trip?
going again for Aussie?

suha Is me said... Reply To This Comment

salam kak, saya terjumpa blog ni masa nak cari maklumat utk ke perth..and sy nk gtau sy rujuk akak punye trip n tentatif tau utk ke sana..byk sgt membantu..sy nk tanya kak..

akak sewa kete kat avis di perth city or kat avis airpot?

and sy nk duduk mountway tu jugak, dr mountway nak ke avis amik kete sewa/pulang kete sewa mcm mana carenye ye?

hope akak boleh bantu..

Smiley said... Reply To This Comment

Ieka, iyer..ziarah kak & abg ipar cum holiday

Suha, amik kete di avis airport..pulang di avis perth city..dr mountway set aje gps utk ke avis city tu..lepas return kerete, berjalan la yer ke train station yg paling dekat ( tapi tak berapa dekat la hihi)