Monday, February 21, 2011

Happy 1 month old Maher!

Assalamualaikum....

Satu purnama telah berlalu. I'm 1 month old! ~ said lil Maher :)

"Kiut tak CD ni? turun temurun tau dr Abang Muaz"
Jangan ditanya " berat I brapa ok, mama tak timbang pon..sebab mama hanya ada penimbang tepung!"

Ok dah pakai baju. Baru bersopan :p

Ni EBM utk bulan pertama. Maher " Susu ni semua saya punya tauu!"

Penuh dah freezer Mama. Yang tinggal stok nak masak hanya seciput je as u can see above. Last 2 weeks Ayah dh pi kedai letrik order Chest Freezer, kedai kata abeh stok dan stok baru akan sampai hari Jumaat lepas. Follow-up lg, masih lom sampai gak. Semalam, kami dah tak beli stok brg basah..sbb dah susah nak simpan. Nak tunggu dulu Chest Freezer sampai. Memang susunan susu ni agak huru-hara. Nanti dah start keje mmg susah nak cari susu date awal based on konsep FIFO.

Tunggu Chest Freezer menyemak dapur dulu baru nak susun elok2 balik. Baru plak jumpa entry depa yg bagus ni, cara susun EBM dgn cara efisien:
Susuku tade la lumayan cam orang lain. Kadang-kadang dpt 2 oz, paling byk 5 oz. Selalunya mmg 3/4 oz. Botol kosong banyak lagi sbb dpt pinjaman dr kak iparku yang hantar botol susunya last week. TQ sis!

Cemana anda menyusun EBM anda?

Harapnya perjalanan ini akan dipermudahkan oleh Allah. Jauh lg..1 tahun 11 bulan lagi. Aminnn

11 comments:

Tyha said... Reply To This Comment

Tembam!...Apa cerita breadmaker?

Farra said... Reply To This Comment

K.Tyha, pon sama...stok lom sampai!!! sila bersabar mama Maher :p

mila.ibunajihah said... Reply To This Comment

eh dah sebulan ye...cepat toi masa berlalu... :) happy one month old baby maher. nnti da start wat stok bleh tunjuk stok susu juga, nice posting farra.tq

laydida said... Reply To This Comment

same here, target nak BF 2 thn. kalau tgk stok kat dlm freezer & hasil kutipan harian, iAllah cukup.

sama2 doa dipermudahkan :)

CD ada tambah tak?

Hanis said... Reply To This Comment

sarat tuh petiais...

lil' maher bam-bam laa....semangat sungguh tuh...

aku plak rasa2x nak stop bf dah ni...huhuhu...tak laratler si irfan sgt2x kerap nak nenen...satu sessi bukan kejap2x...lama plak tuh...sakit pinggang den ni ha...

skarang umo dia dah 2 thn 3 bulan...kene tunggu 2 bulan lagik ke????huhuhuhu...letihnye...

i need more support plisss...(selain hubbyku itu)

Farra said... Reply To This Comment

Mila, org pantang rasa lama

Dali, x tambah..x cukop CD..huhu

Hanis, ajar die putus susu bdn pelan2..try la

Atah Rashid said... Reply To This Comment

sonoknye tgk susu2 tu. xsbr nak ada anak & BF anak sendiri :)

Farra said... Reply To This Comment

Tikah, byk dh awak leh blajar dr skang.dulu anak 1st akak kurang ilmu so bf kejap sgt :'(

Pa'a Wawa said... Reply To This Comment

Happy breastfeeding!!! =) doakan sy dapat pindah cpt dan punya deep freezer sendiri =)

y@tipruzz said... Reply To This Comment

tembamnyer maher!!!
hepi stocking up ebm ok caiyo caiyo!!!

Farra said... Reply To This Comment

Ibu cergas, mudah-mudahan dapat apa yg diimpikan..amin :)

Yati, tqqq :)