Friday, March 23, 2012

Review: Gold Coast Morib resort

Sambungan entry cuti di GCM.

Kolam themepark GCM banyak section walaupun kolamnya agak crowded disebabkan dikelilingi dengan bangunan hotel. Section mainan themepark lebih banyak berbanding TBR PD.  Ada kemudahan sewa locker, pelampung dan kemudahan isi angin dalam pelampung. So tayah le gigih kite meniup.Yang kurengnya ialah tuala tidak disediakan. So kene bawa tuala dr bilik.


Mawaddah try semua section sebab die kan berani except gelongsor paling tinggi. Mus'ab as usual tak try langsung huhu

Jacuzzi , toilet & room. Toiletnya besar ...kalau anak2 mandi dlm jacuzzi, parent leh pantau dr belah dalam je sebab ada tingkap.
Maher & Muaz Jacuzzi moment :)

So overall, disebabkan hotel baru, memang selesa..dah tu harganya pon sangat OK RM200/malam yang kami dapat

Monday, March 19, 2012

Cuti-cuti Malaysia: Gold Coast Morib



Last month I found this great offer via everday.com.my. After I purchased the coupon, there's so many feedback said they had bad experience with the resort. But our experience is totally different. The check-in process is so fast ( less than 10 min) even we didn't expect can check-in as early as 12.45pm. My 1st intention is actually to get the theme park wristband first. Even all luggage was still inside the car.

So, we checked-in first. The room view is marvelous, it's in front of the theme park! Kids cannot wait anymore, they enjoy the jacuzzi inside our room. If not mistaken every room has jacuzzi. Best kan?

After we had homemade lunch and perform solat, we went to themepark. The voucher didn't inclusive child tix, so we bought 2 at RM15 each. Muaz & Maher FOC. The theme park is even better than Tiara Beach Resort, PD.

5pm++ we went back to our room. 6pm+ we drove car to Banting town to buy dinner for kids: KFC. As for me, hubby and 2 youngest kids, we had free dinner in the resort. The foods is OK. Not so varieties but the tasty. 

Next day, me, hubby & 2 youngest kids had breakfast in resort. The queue is quite long, maybe because of the school holiday.

The same wristband can be used during our stay (2D) at GCM

,
2D totally not enuff! Next must plan for 3D

 Lepak-lepak kat lobi hotel

More theme park piccas in next entry ya!

Nak balik dah..kids didn't give cooperation for proper photo huhu

 
One-family photo! macam2 peel anak

After checked-out, we dropped by Pantai Morib. Well, the place seem was renovated. So it's quite convenience with facilities like, food stall, toilet, surau, playground etc.Next entry , will write about the room ok.

For RM200 paid, I would say it's totally worth the moniess!!

Thursday, March 15, 2012

Mesyuarat dan makan

Mesyuarat perlembagaan  telah berlangsung Ahad lepas yang bertujuan untuk finalizekan segala hal-hal berkaitan percutian yang bakal dinikmati Jun ini! Makanan teramatlah banyak..yelah kite dah kira lg 3 peserta nak join skali. Alih2 orang tu tak mai pulak. Jadinya dapatlah ahli2 mesyuarat tapau balik rumah :)

Tuan rumah buat Carrot Cake, nasi putih, ayam goreng berempah, daun2 salad, kari daging, sambal hijau, nugget, kentang goreng & buah limau
Aini bawa mangga & murtabak raja. Sedap lagi besau
Semah bawak sandwich telur & aiskrim. Nyum3

  Carrot Cake for Mawaddah. Tarikh sebenar besday 20hb, tapi potong awal sebab ada kawan-kawan memeriahkan suasan. BTW Maher pon tumpang nama besday die dah lepas 23 Jan 

 Cake cutting ceremony gitu 


60% daripada para peserta percutian bajet Jun nanti :) owh tak sabarnya ahkak dek non sekaliann

Last but not least

Happy Birthday my dear Mawaddah
Semoga menjadi anak solehah, rajin mengaji & belajar, tidak tinggal solat , berjaya dunia dan akhirat

Tuesday, March 6, 2012

My kitchenmate: Mixer

8 tahun dah berkhidmat. Akhirnya terpelot juga akhirnya. Siapakah gerangan? Itulah die hand mixer jenama Pensonic yang sudah teruk dilanyak utk membuat kek, biskut, itu dan ini melayan karenah tuannya.

Last week hubby dah belikan yang baru. Yeyeyy hadiah katanya. Kali ni beli brand Philips. Harga RM89. Memula tu dah gi kedai barang kek, ada hand mixer kenwood harga RM139. Tapi rase cam mahal sbb X lama lagi nak beli mixer Kenwood pon insyallah.

Tu dia patah masa tengah mix adunan waffle

Kenapa saya masih perlukan handmixer?

Since ada few friends asked me about this, ok let me shar. My SPAR mixer tu sangatlah besar. Utk adunan yang sikit2 memang die taleh nak layan. Tengok beza antara bowl for SPAR and bowl for my hand mixer di bawah.
Jauh benor bezanya kan? That;s why I still need hand mixer . SPAR mixer tu sesuai untuk adunan 2 adunan kek, so mmg for business @ home sangatla sesuai.

Hand mixer baru. Kalernya putih. Hak Pensonic dulu tu hitam menawan sebab berkilat. 

Ok kalau makayah saya setuju angkutkan Kenwood from UK, ini bermakna ada 3 mixer kat rumah. Maka jawabnya haruslah ku jual SPAR mixer itu. 

Sunday, March 4, 2012

Luncheon @ Basil, Bangsar Village











  • Hari kejadian: Jumaat lepas
  • Geng Lunch yg menjayakan majlis: Aida, Aini, Kak Tie, Semah & Yati
  • Geng Lunch yg tidak hadir: Zarid ( MC, dah tu malam tu gak bersalin ..alhamdulillah) & Zu ( sibuk lagi komited eheh)
  • Food review: boleh baca kat blog kitowang: genglunch.blogspot.com
Overall, unforgettable luncheon moment with my dear friends!! he3 mwahhhh 

RV Cheese Brownie

Saya sememangnya bukanlah peminat RV. Entahla kenapa..rasa RV for me macam biasa2, but still better than kek span :). Rasanya lain orang lain citarasa. Orang yg minat RV mmg akan suka punyalah.

Resipi asal dapat dari Izah Muffin Lover..mine ada sket amendments

Bahan-bahan utk loyang 4 segi 7X7
140gm tepung kek/gandum/superfine
1/2 sudu kecil garam
60 gm mentega
100gm gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
120ml susu segar
1/2 sudu besar jus lemon/sunquick oren
1/2 sudu teh pewarna merah
1/2 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecik cuka
1/2 sudu kecil baking powder

Lapisan Cheese

250gm cream cheese
1 biji telur saiz B
70gm gula halus
1 sudu besar susu
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit esen vanila

Cara-cara utk RV :
1. Satukan susu segar dengan jus lemon, biarkan 5 minit
2. Ayak tepung dan garam ketepikan\
3. Dalam mangkuk lain, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul 2-3 minit. Masukkan telu dan vanila dan pukul sebati.
4. Satukan susu segar , pewarna merah dan coklat emulco, kacau sebati
5. Masukkan tepung dan campuran susu secara bergilir didahului dengan tepung dan diakhiri dengan tepung ke dalam adunan mentega.
6. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, dan masukkan ke dalam adunan kek. Simpan 2 sudu besar untuk buat corak marble.
7. Tuang dalam loyang dan bakar semalam 30 minit. Keluarkan dari oven dan masukkan lapisan cheese.

Lapisan Cheese

1. Putar cream cheese sehingga berkrim. Masukkan gula dan putar lagi.
2. Masukkan tepung dan susu dan putar lagi. Akhir sekali masukkan telur dan vanila dan pukul sebentar.
3. Tuang atas adunan kek yg telah dibakar. Dan letakkan baki bancuhan kek tadi dan dibuat corak marble.
4. Bakar selama 30-35 minit dengan kaedah steam bath ( masukkan loyang kek dalam loyang yg lebih besar berisi air panas mendidih. Biarkan kek 1-2 jam , dan kemudian alihkan ke peti sejuk dan biarkan 2-3 jam sebelum dipotong.




Ok selamat mencuba yer!
Overall for me, Choc Marble Cheese lagi sedap la dr RV Cheese.